Θερινή ώρα: Τα ρολόγια μια ώρα μπροστά-Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία μας;
Τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου άλλαξε η ώρα και οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν μια ώρα μπροστά. Στις 03:00 οι δείκτες των ρολογιών έδειξαν 04:00.
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Λήξη χειμερινής ώρας».
- Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου, ενώ χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.
Έτσι, σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:
- Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
- Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
Τι συμβαίνει με την υγείας μας μετά την αλλαγή ώρας
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα όποια οφέλη της αλλαγής ώρας είναι μικρότερα από τις επιπτώσεις τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία.
Οι περισσότεροι ανθρώποι δεν εμφανίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως κάποιους για ορισμένους η αλλαγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς.
Σύμφωνα με το «Sleep Medicine», τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας παρατηρείται υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 8%. Επίσης και ο κίνδυνος εμφράγματος ανεβαίνει σημαντικά, όπως αναφέρει το «Journal of Clinical Medicine».
Επίσης, όσοι πάσχουν από αϋπνία ή διαταραχές του ύπνου, η στέρηση ακόμη και μίας ώρας ύπνου μπορεί να αυξήσει έως 17% τον κίνδυνο ένας οδηγός να εμπλακεί σε τροχαίο. Και στη θερινή ώρα, επειδή πάμε τα ρολόγια 1 ώρα μπροστά, συνήθως χάνουμε μία ώρα ύπνου.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, η αλλαγή της ώρας θα έπρεπε να είχε καταργηθεί ήδη από το 2019, ωστόσο το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.