Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πιέσεις και απώλειες 2,92% – Νέες διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

 Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πιέσεις και απώλειες 2,92% – Νέες διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

Το τραπεζικό sell- off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, απόρροια της απότομης, μεγάλης πτώσης της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank, δημιουργεί μεγάλες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 2,92%.  Αρνητικός πρωταγωνιστής είναι ο δείκτης των τραπεζών ο οποίος χάνει 5,51%, και διαμορφώνεται στο επίπεδο των 738,82 μονάδων. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται με πτώση μεγαλύτερη του Γενικού Δείκτη, στις 2.471,76 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 3,16%.

Σημειώνεται ότι τον φόβο στο επενδυτικό κοινό δημιούργησαν τα κύματα της τραπεζικής κρίσης, που εμφανίσθηκαν στις ΗΠΑ, προχώρησαν στην Ελβετία και σήμερα στη Γερμανία, ενώ έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και οι πρώτες ανησυχίες για τη σταθερότητα του συνόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών, ως άμεση επίπτωση των διεθνών κλυδωνισμών. Και αυτό γιατί, όπως παρατηρούν αναλυτές της αγοράς ο ακίνδυνος μιας συστημικής κρίσης είναι, πλέον, ορατός, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι στην παρούσα φάση καλά θωρακισμένες.

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής πορεία των τραπεζικών μετοχών οι Eurobank και Πειραιώς καταγράφουν  απώλειες 5,71% και 5,55% αντίστοιχα, ενώ λίγο μικρότερη είναι η πτώση στην Alpha Bank με 5,30% και την Εθνική Τράπεζα με 4,95%.

Νέες διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν καθησυχαστικός σχετικά με την υγεία της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, παρά τη βουτιά της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και αναδιοργανώσει ριζικά το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι πολύ κερδοφόρα. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα», δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής. «Το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι σταθερά. Η ευρωζώνη είναι η περιοχή όπου οι τράπεζες είναι οι πιο σταθερές», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ευρωζώνη «εφάρμοσε τις διεθνώς συμφωνημένες ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα ιδρύματα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση». «Τα πρόσφατα γεγονότα μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό ήταν να βελτιώνουμε συνεχώς αυτά τα ρυθμιστικά πρότυπα. Τώρα πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», δήλωσε η ίδια.

«Χρειάζονται επίσης περαιτέρω προσπάθειες για τη δημιουργία πραγματικά ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών», εκτίμησε η Λαγκάρντ.

Επανέλαβε όσα είχε πει τις τελευταίες ημέρες. «Δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η εργαλειοθήκη μας μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και για τις δύο», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΚΤ διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, αν χρειαστεί», είπε.

Σχετικά Άρθρα