• 28 Μαρτίου, 2024

Καταργούνται οι ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία – Καμία διάκριση στους ασθενείς – Πώς θα αντιμετωπίζονται

 Καταργούνται οι ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία – Καμία διάκριση στους ασθενείς – Πώς θα αντιμετωπίζονται

Νέα συνεδρίαση για την αλλαγή των πρωτοκόλλων της λοίμωξης Covid-19 στη διαχείριση των ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

  • Καμία διάκριση δεν θα υπάρχει πια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων καθώς καταργούνται οι κλίνες ΜΕΘ covid.

Κι αυτό διότι ο κοροναϊός έχει πλέον ήπια διασπορά και ο πληθυσμός είναι θωρακισμένος, είτε μέσω των εμβολίων, είτε λόγω φυσικής νόσησης, ή και για τους δύο λόγους. Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο κατάργησης και των απλών κλινικών Covid.

  • Εάν το μέτρο αυτό προκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση, οι ασθενείς με κοροναϊό θα νοσηλεύονται στις κλινικές των βασικών υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν, και όχι σε κλινικές αποκλειστικής νοσηλείας κρουσμάτων Covid.

Την απόφαση έλαβε ομόφωνα η μεγάλη επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας που αποτελείται από 30 και πλέον επιστήμονες.  Η εισήγηση σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ήταν της Διευθύντριας της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Αναστασίας Κοτανίδου και έγινε αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά πάντως στα υπόλοιπα μέτρα για την πανδημία που ισχύουν ακόμη στα νοσοκομεία αυτά θα συζητηθούν σε νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα.

Ποια μέτρα έχουν χαλαρώσει

Σημειώνεται πως από τις 27 Μαρτίου και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα δεν θα υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό rapid test. Πιο αναλυτικά στο ΦΕΚ με ημερομηνία 18 Μαρτίου, σημειώνεται στο άρθρο 63 πως:

«Η ισχύς του άρθρου 205 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), περί της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 30ή.6.2023, μόνο για τους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων». 

Η λήξη της είχε ανακοινωθεί μόλις λίγες μέρες, σε άλλο ΦΕΚ, στο οποίο αναφερόταν ότι παραμένει υποχρεωτικό μέχρι τις 27 Μαρτίου 2023. Αυτή είναι και η επίσημη ημερομηνία που τελειώνει και το τελευταίο μέτρο της πανδημίας που παρέμενε στην καθημερινότητα.

Διευκρινίζεται ωστόσο, πως σε περίπτωση νόσησης, παραμένει υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταγραφή του θετικού τεστ.

«Η ισχύς του άρθρου τριακοστού πρώτου του ν. 4737/2020 (Α’ 204), περί των όρων χρήσης δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και της υποχρέωσης ηλεκτρονικής καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 30ή.6.2023».