Επιστρέφει το ζήτημα της ακρίβειας ενόψει Πασχαλινής περιόδου – Οι πρώτες δυσοίωνες εκτιμήσεις και τα… δύο καλάθια
Το ζήτημα της ακρίβειας επιστρέφει ενόψει Πάσχα. Τον Φεβρουάριο, στα είδη διατροφής με βάση την ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκαν μεγάλες ανατιμήσεις, που κατά μέσο όρο έφτασαν το 14,8%, με τιμές σε βασικά είδη, να γράφουν υψηλότερα ποσοστά. Όπως ψωμί και δημητριακά 16,8%, κρέατα- γενικά (20%), γαλακτοκομικά και αυγά (25,2%). Κι όλα αυτά την ώρα που ο Γενικός Δείκτης είναι στο 6,1%.
Δύο τα ζητούμενα: Πρώτον, μπορεί να μπαίνει “φρένο” στις αυξήσεις, ωστόσο ήδη οι τιμές έχουν “κατοχυρώσει” υψηλά επίπεδα και δύσκολα θα τα “χάσουν”. Δεύτερον, μπορεί να έχουν αποκλιμακωθει οι τιμές στην ενέργεια, ωστόσο έχουν “μπολιάσει” τις τιμές των τροφίμων, η αύξηση των οποίων κινείται με διπλάσιο του μέσου όρου ρυθμό.
Την ίδια ώρα παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 9,4%, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καλυφθούν οι απώλειες που ήδη έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Τρίτη παραθέτοντας τις δράσεις της κυβέρνησης, παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της ακρίβειας στα τρόφιμα, είναι μείζον. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε για τον πληθωρισμό ότι φαίνεται να είναι επίμονος και τον χαρακτήρισε το μεγάλο πρόβλημα για το 2023, ωστόσο συμπλήρωσε ότι θα είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%.
- “Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό” είπε και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα. “Αυξήσεις θα συνεχίσουμε να έχουμε … ουσιαστική μείωση των τιμών δεν θα δούμε, ούτε καν σταθεροποίηση δεν θα δούμε”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στους μέσους ετήσιους δείκτες πληθωρισμού, που για το 2022 υπολογίζονται στο 9,6% και για φέτος εκτιμώνται στο 4,6%, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ευθέως ότι “αυτό έχει δύο αναγνώσεις: πολύ μικρότερη αύξηση των τιμών, αλλά αύξηση πάνω στην προηγούμενη αύξηση των τιμών”. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η ακρίβεια “παραμένει στα τρόφιμα για το επόμενο χρονικό διάστημα”.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κάποια θετικά μηνύματα υπάρχουν, κύρια από το μέτωπο των καυσίμων, αν και βέβαια ακόμη δεν έχουν περάσει στην αντλία λόγω του τρόπου τιμολόγησης αλλά και των εγχώριων στρεβλώσεων (φόροι κτλ), αλλά και του ρεύματος. Παράλληλα, περιορίστηκε στο 0,4% η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, έναντι αύξησης 31,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021. Μένει, βέβαια, να φανεί το πότε και εάν η κίνηση αυτή αποτυπωθεί στο “ράφι”.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οριακή αύξηση στον λεγόμενο “εισαγόμενο πληθωρισμό” οφείλεται:
α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,3%, και
β. Στη μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 2,3%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,8% τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 9,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021.
Πάντως η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει ότι το “φρένο” στις αυξήσεις μπαίνει αλλά ήδη οι τιμές έχουν πετάξει. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με την αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή του κόστους χρήματος, αλλά και του μισθολογικού αντίστοιχου, η όποια “μετενέργεια” εξαφανίζεται.
Τα καλάθια
Εν τω μεταξύ τα δύο «καλάθια» που θα εφαρμοστούν την περίοδο του Πάσχα, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα παιχνιδιών ανακοινώνει σήμερα στις 10 το πρωί, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνέντευξη Τύπου.
Πρόκειται για το «καλάθι του Πάσχα» το οποιο αναμένεται να ισχύσει από τις 5 Απριλίου στα σούπερ μάρκετ, περιλαμβάνοντας προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση, όπως: αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αβγά.
Παράλληλα στα καταστήματα παιχνιδιών θα εφαρμοστεί – μία εβδομάδα νωρίτερα- το «καλάθι των νονών». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία αντίστοιχη με το «καλάθι του Άη Βασίλη» που εφαρμόστηκε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι κατηγορίες παιχνιδιών που θα γεμίσουν το «καλάθι των νονών» αναμένεται να είναι αντίστοιχες με εκείνες του «Άη Βασίλη» ενώ θα προστεθούν και οι λαμπάδες με παιχνίδια για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν οι νονοί προς τα βαφτιστήρια τους.
Ενόψει της 25ης Μαρτίου το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ήδη τη συμφωνία με τον πρόεδρο της Βαρβακείου, Βασίλη Σίμο σχετικά με το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας, τον μπακαλιάρο.
Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της Σαρακοστής οι επαγγελματίες της Βαρβακείου εφαρμόζουν πιλοτικά δικό τους «καλάθι» με προϊόντα που ανανεώνονται κάθε εβδομάδα.
«Προσπαθούμε τώρα να κάνουμε πάλι κάτι με το μπακαλιάρο κι έχουμε καταλήξει στο πιο οικονομικό κομμάτι του που είναι στα 4,98 ευρώ/κιλό, ποιότητας pollock, που είναι ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος. Είναι μία πάρα πολύ καλή τιμή, καθώς όλα έχουν πάρει την άνοδο και μπορέσαμε και τον κρατήσαμε πάρα-πάρα πολύ χαμηλά» σημείωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και τον ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ο κ. Σίμος.
«Είμαστε γύρω στα 50 με 80 λεπτά κάτω από πέρσι και γύρω στα 80 λεπτά με 1 ευρώ κάτω από την καλύτερη προφορά, όπως κάναμε έρευνα αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες των μάρκετ» εξήγησε σχετικά με τις τιμές.
Σε ό,τι αφορά τον ντόπιο ελληνικό μπακαλιάρο σημείωσε πως, «λόγω προμήθειας και λόγω ποσότητας δεν τον βάλαμε στο καλάθι διότι δεν θέλουμε να έχουμε κάποια ποσότητα τις πρώτες ημέρες και τις τελευταίες ημέρες να μην υπάρχει στην αγορά. Θα υπάρχει κι εκεί, αλλά ευελπιστούμε να βάλουμε κάτι που θα είναι σίγουρο για τον καταναλωτή».
Σχετικά με τα σούπερ μάρκετ για την 25η Μαρτίου ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως και εκείνα θα εντάξουν αυτή την εβδομάδα στο «καλάθι του νοικοκυριού» τον μπακαλιάρο, στην κατηγορία του «κατεψυγμένο ψαριού» που ήδη υπάρχει στις λίστες τους.