Ανδρουλάκης: “Όχι” σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα για πρωθυπουργό – “Ναι” σε πολιτικό πρόσωπο με κυβέρνηση συνεργασίας μετά την πρώτη κάλπη- Ποιό μπορεί να “δείχνει”

 Ανδρουλάκης: “Όχι” σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα για πρωθυπουργό – “Ναι” σε πολιτικό πρόσωπο με κυβέρνηση συνεργασίας μετά την πρώτη κάλπη- Ποιό μπορεί να “δείχνει”

«Όχι» σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη. 

Διευκρίνισε δε ότι μιλά για αμιγώς πολιτική κυβέρνηση, όπως και για πρωθυπουργό που θα είναι πολιτικός, χωρίς να «φωτογραφήσει» κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, παρότι είπε ότι το κόμμα του την τελευταία 20ετία είχε πρωθυπουργό μόνον για τρία χρόνια. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες αν δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέπεμψε ουσιαστικά μήνυμα και προς τη Ν.Δ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το ποιό κόμμα θα είναι πρώτο μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, αν και με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα η πρότασή του φαίνεται να απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ γνωρίζει πως εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας στην πρώτη κάλπη, το κόμμα του θα συντριβεί στις μυλόπετρες της πόλωσης στο διάστημα μέχρι την δεύτερη κάλπη και ουσιαστικά θα χάσει κάθε διαπραγματευτική ικανότητα.

Βασικό ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει: μπορεί η Ν.Δ -ή ο ΣΥΡΙΖΑ- να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία μόνο με το ΠΑΣΟΚ; Κάτι τέτοιο είναι αρκετά αμφίβολο, κάποιοι δημοσκόποι λένε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί και χρειάζεται και τρίτο κόμμα. Εκτός εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης προτείνει να γίνει η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και απλώς να διεξαχθούν και οι δεύτερες εκλογές, κάτι εντελώς παράδοξο…

Η παράμετρος Δένδιας

Ως προς το πολιτικό πρόσωπο που προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και θα μπορούσαν αρκετοί να δουν τον εαυτό τους στην “φωτογραφία”, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποσαφήνισε πως είναι φυσιολογικό να προέρχεται από το πρώτο κόμμα, στην περίπτωση της Ν.Δ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κατά νου τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για τον οποίο λέγεται πως έχει πολύ θετική άποψη, ενώ φαίνεται πως διατηρούν και κοινούς γνωστούς με σημαντική επιρροή.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα σενάριο που μπορεί να έχει κατά νου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι όμως βέβαιο πως δεν το επιθυμεί ο Κυριάκος ΜΗτσοτάκης. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της Ν.Δ στην πρώτη κάλπη. Εάν ο κ. Μητσοτάκης θεωρήσει πως έχει έστω και…υποψία προβολής αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη, τότε θα αρνηθεί οποιοαδήποτε πρόταση συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον, όμως, το ποσοστό της Ν.Δ κινηθεί λίγο πάνω από 30% και το πολύ έως 32%, τότε ίσως “ενεργοποιηθούν” εσωκομματικά και άλλα κέντρα για να πείσουν τον πρωθυπουργό να δεχθεί την πρόταση Ανδρουλάκη.

Οι διευκρινίσεις Ανδρουλάκη

Επίσης, ανέφερε ότι μιλά αποκλειστικά για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, «η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Δηλαδή; Μα όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα για να εκβιάσεις ή εγώ ή ο Τσίπρας, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Δηλαδή λέει Τσίπρας, Μητσοτάκης. Εγωιστής είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Και δεν είναι εγωιστές αυτοί οι δύο που λένε ή εγώ ή αυτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της τρίτης εντολής θα απευθυνθεί και στα δύο μεγάλα κόμματα, αφήνοντας να διαφανεί και μία προτίμηση σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τη συμμετοχή του κόμματός του – αποκλείοντας παράλληλα τον Γιάνη βαρουφάκη επειδή «έπαιξε με τη δραχμή». 

“Ο πρωθυπουργός είναι σε μεγάλο αδιέξοδο (…) Με συναντά ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και μου λέει να τα πούμε οι δυο μας κάποια στιγμή και του απαντώ ότι θα οργανώσουμε μία συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρχει μια συνάντηση γνωριμίας. Επειδή υπήρχε μια κλιμάκωση της πανδημίας το επόμενο διάστημα αυτές οι συναντήσεις με όλους, όχι μόνο με αυτόν, δεν έγιναν. Εγώ δεν είχα καμία θεσμική πρόσκληση”, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Και συνέχισε: “(…) Η δεύτερη φορά που έχω μιλήσει με τον κύριο Μητσοτάκη είναι στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν έχω καμία άλλη συνάντηση. Όπου εγώ γνωρίζω εκ των προτέρων τι έχει συμβεί με το Predator, δεν το έχω δημοσιοποιήσει διότι σέβομαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Σχετικά Άρθρα