Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση του νερού – Κλειστοί δρόμοι

 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση του νερού – Κλειστοί δρόμοι

Σωματεία της ΕΥΔΑΠ, κόμματα, φορείς και οργανώσεις συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αμαλίας και στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της οδού Σέκερη.

Με κεντρικό σύνθημα την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν κλείσει το Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Ομιλίες απηύθυναν κυρίως εκπρόσωποι από τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ, ενώ στη συγκέντρωση συμμετέχει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, οι Πράσινοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ) κ.ά.

Στη συγκέντρωση κάλεσε η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, που στηρίζεται από 74 φορείς και οργανώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή επειδή καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 και 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ’ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης είναι ενιαίος-αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν».  

Επίσης, δεύτερη συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη από το ΠΑΜΕ στις 7 μ.μ. με κεντρικό σύνθημα «Νερό, κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα».

Συγκεντρώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Η ανακοίνωση – κάλεσμα από ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ»

Οι επιθέσεις στο νερό συνεχίζονται. Αν και υπάρχουν 4 αποφάσεις στο ΣτΕ που ρητά αναφέρουν ότι το νερό δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόρευμα, διαχρονικά οι κυβερνήσεις προσπαθούν με έμμεσο τρόπο να τις ξεπεράσουν.

Την Δευτέρα 20/3 εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σχέδιο Νόμου όπου παραχωρεί τον έλεγχο του νερού όλης της χώρας σε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή και όχι στο κράτος.

Εμμέσως, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ επιχειρείται μια ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ αλλά και στο νερό ευρύτερα ζητάμε:

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τη ΡΑΑΕΥ.

Να τηρηθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για το νερό.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε ομόφωνα να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για να εκφράσουμε την αντίθεση και την αγανάκτηση μας στα σχέδια τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20/3 ΚΑΙ ΩΡΑ 4.00μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ