Γαλλία: Ξεκίνησε η συζήτηση για τις 2 προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν

 Γαλλία: Ξεκίνησε η συζήτηση για τις 2 προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν

French President Emmanuel Macron takes part in an expanded videoconference with the Quint group, including the United States, Japan, Canada, Germany, Italy, Britain and European Union leaders, dedicated to the war in Ukraine, amid Russia’s invasion of the country, at the presidential Elysee Palace in Paris, France, April 19, 2022. Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 49, για να περάσει χωρίς ψηφοφορία από το Κοινοβούλιο τη μεταρρύθμιση για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, προκάλεσε κλίμα πολιτικής πόλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις μομφής έχουν κατατεθεί από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κι από το αριστερό Liot, που υποστηρίζεται από την Ζαν-Λικ-Μελανσόν, ο οποίος την τελευταία στιγμή απέσυρε τη δική του πρόταση.

Θεωρείται μάλλον απίθανο, όπως έχει φανεί διαδοχικά από το 1962, να υπερψηφιστούν οι προτάσεις δυσπιστίας, σε περίπτωση όμως που συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο Μακρόν θα αναγκαστεί να επαναπροκηρύξει εκλογές, διαλύοντας το κοινοβούλιο.

Διαφορετικά, εάν ισχύσει το επικρατέστερο σενάριο – δηλαδή να καταψηφιστούν οι προτάσεις των πολιτικών αντιπάλων του Μακρόν – και πάλι ο τελευταίος θα βρίσκεται σε δυσμενή θέση, με τις σφοδρές αντιδράσεις για τους πολιτικούς χειρισμούς να παραμένουν και τα ποσοστά δυσαρέσκειας του κόσμου να είναι ίσως και πάλι υψηλά.

Τα διεθνή ΜΜΕ, αξιολογώντας την απόφαση του Μακρόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 49 για να περάσει πιο εύκολα τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, κάνουν λόγο για λάθος ενέργεια, τη στιγμή που το πολιτικό μέλλον του κρέμεται από μία λεπτή κλωστή.

Πάντως, είναι θέμα χρόνου – από την ώρα που που οι προτάσεις δεν περάσουν – το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό να γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.

Ο Μακρόν, προτάσσοντας τη συγκεκριμένη κίνηση, εστιάζει στην τρύπα που έχει δημιουργήσει το συνταξιοδοτικό. Οι αντίπαλοι του Γάλλου προέδρου υπογραμμίζουν την κοινωνική κρίση που έχει δημιουργηθεί, όμως για να περάσουν οι προτάσεις μομφής θα πρέπει σύσσωμα τα υπόλοιπα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης να ταχθούν κατά του Μακρόν, κάτι που δεν έχει διαφανεί αφού ο τελευταίος έχει διασφαλίσει υποστηρικτές εντός της Βουλής.

Σε αυτό σημείο σημειώνεται ότι οι Γάλλοι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν 61 θέσεις και σύμφωνα με τον αρχηγό τους, Ερίκ Σιοτί, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις προτάσεις δυσπιστίας.

Ωστόσο, η κοινωνική αναταραχή εξακολουθεί να αποτυπώνεται στους δρόμους του Παρισιού, με την ένταση να μην αποκλιμακώνεται και τις συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας, που συνοδεύονται από ρίψη δακρυγόνων και χημικών, να μην σταματούν.