Απόφαση ΣτΕ για νερό: Η κυβέρνηση να επιστρέψει ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο- Κόντρα στη Βουλή

 Απόφαση ΣτΕ για νερό: Η κυβέρνηση να επιστρέψει ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο- Κόντρα στη Βουλή

Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, πίσω στο Δημόσιο, δικαιώνοντας έτσι την προσφυγή πολιτών και εργαζομένων στις δύο εταιρείες. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την απάντηση του ΣτΕ στην απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει ωμά τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με νέο νόμο που έφερε το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιούλιο του 2022. Η απόφαση – «κόλαφος» για τις αντισυνταγματικές πρακτικές της κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε αλλά δεν έχει καθαρογραφθεί, έρχεται την ώρα που στη Βουλή συζητείται η νέα μεθόδευση ιδιωτικοποίησης, μέσω της δημιουργίας «Ρυθμιστικής Αρχής». 

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2022 μία απόφαση – σταθμό, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο.

Κόντρα στη Βουλή

Σε συνέχεια των διαφωνιών και των ενστάσεων, των οποίων έχουν εκφράσει αρκετοί Δήμοι και φορείς, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρηματολογεί εναντίον του εν λόγω νομοσχεδίου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού. Με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτό το δημόσιο κοινωνικό αγαθό και την εξυπηρέτηση λίγων, οι οποίοι θα βγάζουν υπερκέρδη και από τη διαχείριση νερού.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ στρώνει το κοινοβουλευτικό έδαφος για την έντονη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου, η οποία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε στη Βουλή ότι οι ανεξάρτητες αρχές στην Ευρώπη ελέγχουν τον ανταγωνισμό και τις τιμές, άρα υποκρύπτεται ιδιωτικοποίηση. Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι εμείς επιδιώκουμε με το νομοσχέδιο, τον έλεγχο και την εποπτεία των υπηρεσιών από την Αρχή, όχι τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής που παραμένει στο υπουργείο. Ανέφερε επίσης ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν στο υπουργείο δεκάδες εισηγήσεις για πρόστιμα σε εταιρείες ύδρευσης αλλά επιβλήθηκαν ελάχιστα. «Θέλετε να αποφασίζει ο υπουργός εάν θα επιβάλει πρόστιμα ή όχι σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης; Αυτά είναι ρουσφέτια, να σας φέρνουν οι επιθεωρητές εισηγήσεις για πρόστιμα και να μην τα επιβάλετε» πρόσθεσε. 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγο πριν πέσει, στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτό το δημόσιο κοινωνικό αγαθό και την εξυπηρέτηση λίγων, οι οποίοι θα βγάζουν υπερκέρδη και από τη διαχείριση νερού και από τη διαχείριση απορριμμάτων». «Το κάνατε στην ενέργεια, το πληρώσαμε όλοι πάρα πολύ ακριβά. Το κάνατε με τη ‘ρήτρα Μητσοτάκη’. Το κάνετε πλέον και στην ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση, αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων είπε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο, θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργηθούν» πρόσθεσε.

Ο κ.Φάμελλος τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη ούτε τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι φορείς κατά τη διαβούλευση και τη διαδικασία ακρόασής τους στη Βουλή, ούτε όμως και τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία θέτει ενστάσεις και ερωτήματα για την επιλογή της επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταφέρει την εποπτεία και τον έλεγχο των υπηρεσιών νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων στη ΡΑΕ και κάνει ακόμη λόγο για ασάφειες και ελλείψεις σε άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Σχετικά Άρθρα