Παρασκήνιο: Γιατί το Μαξίμου αντικατέστησε αιφνιδιαστικά τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ – Σκούμας: “Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα” – Απαντήσεις ζητούν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας δεν πρόλαβε να συμπληρώσει χρόνο στη θέση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, ενώ δεν είχε αποφασιστεί η αντικατάστασή του στις προηγούμενες κρίσεις που έγιναν πριν δύο μήνες. Μάλιστα για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ήταν καν ενήμερη η πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη, αιφνιδίασε τους πάντες, αφού για να χαρακτηριστεί ομαλή θα έπρεπε να συμπληρώσει τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο θητείας.
- Όπως είναι εύλογο όλα αυτά έχουν προκαλέσει αναταραχή ενώ ο Κωνσταντίνος Σκούμας αντικαταστάθηκε από τον μέχρι πρότινος υπαρχηγό του σώματος, αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο.
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, και άρα του Μεγάρου Μαξίμου, επισήμως τουλάχιστον αποσκοπεί «στη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών».
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, απευθύνθηκε η ερώτηση προς τους αρμοδίους αν αυτό έχει να κάνει με τον χειρισμό των πορειών για τα Τέμπη και τις καταγγελίες για αστυνομική βία, η απάντηση ήταν αρνητική.
- Λίγες ώρες μετά την καρατόμησή του, ο Κωνσταντίνος Σκούμας με επιστολή του άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του πολιτικού του προϊστάμενου, ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα κανενός”.
Αναλυτικά η επιστολή του πρώην αρχηγού ΕΛΑΣ
“Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.
Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.
Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών.
Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.
Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.
Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα.
Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά”.
Σύμφωνα με το «in.gr» ορισμένα από τα συμβάντα που έχουν ωθήσει τον έμπειρο πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ κ Κωνσταντίνο Σκούμα να αφήσει αιχές είναι:
- Ανωθεν παρεμβάσεις για να αφαιρεθούν 135 περίπου αστυνομικοί από αστυνομικά τμήματα της Αθήνας προκειμένου να τοποθετηθούν , όπως μνημονεύεται, σε «βολικές» υπηρεσίες και οι οποίες τελικών απορρίφθηκαν.
- Προτάσεις για να υπάρξει άμεσα εσωτερικός έλεγχος στην ΕΛΑΣ για τις ύποπτες συνομιλίες αξιωματικών της αστυνομίας με ανθρώπους της νύκτας κι οι οποίες είχαν απορριφθεί από τους ίδιους παράγοντες της Κατεχάκη.
- Εισηγήσεις να μην τοποθετηθούν στις πρόσφατες κρίσεις της ΕΛΑΣ , αξιωματικοί με μικρή εμπειρία στην διαχείριση διαδηλώσεων και στην σωστή κατανομή των αστυνομικών δυναμεων στην Αττική που δεν εισακούσθηκαν. Με αποτέλεσμα διαδοχικές σπασμωδικές κινήσεις των αστυνομικών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις πολιτών με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.
Συνεργάτες του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ επισήμαιναν ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συνεχή υμνητικά σχόλια από την πολιτική ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για την διαχείριση κρίσιμων θεμάτων για την ασφάλεια των πολιτών κλπ, κι από την άλλη να απομακρύνεται λίγα 24ωρα αργότερα , χωρίς να δίνεται μία σαφής εξήγηση» .
Επίσης αναφέρουν: «Φαίνεται να υπήρχε προγενέστερος σχεδιασμός για απομάκρυνση του κ. Σκούμα κι ο οποίος υλοποιήθηκε μετα τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τις προβληματικές αντιδράσεις αστυνομικών, την κακή διάταξη αστυνομικών δυνάμεων αλλά και το συμβάν με τον γερανό που λίγο έλειψε να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών. Όμως αυτά που συνέβησαν οφείλονται στην μη αποδοχή προτάσεων του κ. Σκούμα που αν είχαν γίνει δεκτές δεν θα υπήρχαν πιθανόν αυτά τα επιχειρησιακά λάθη κλπ . Όπως δηλαδή δεν είχαν υπάρξει σε δεκάδες άλλες κινητοποιήσεις τον προηγούμενο χρόνο πριν γίνει η αλλαγή προσώπων που προσπάθησε να αποτρέψει ο μέχρι πριν λίγες ώρες αρχηγός της ΕΛΑΣ. επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι στις τελευταίες κινητοποιήσεις υπήρχαν εισηγήσεις να μην βρισκονται σε αυτά τα σημεία, υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛΑΣ που δεν εισακούσθηκε».
- Την επιστολή του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας πως η απόφαση ελήφθη από το ΚΥΣΕΑ και πρέπει να γίνει σεβαστή.
“Η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών”, ανέφεραν οι κύκλοι του υπουργείου αρχικά και πρόσθεσαν:
“Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της”.
“Απαντήσεις άμεσα” ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζήτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις και άμεσα για το θέμα. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σπίρτζης έθεσε σειρά ερωτημάτων:
- “Για ποια πρόσωπα διαφώνησαν στις τελευταίες κρίσεις με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και για ποιες ακριβώς θέσεις;
- Σε ποιες αντισυνταγματικές, μη διαφανείς και αναξιοκρατικές ενέργειες αναφέρεται ο πρώην Αρχηγός της ΕΛΑΣ, σε διαφωνία με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Θεοδωρικάκο;
- Ποια τα συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας που ενοχλήθηκαν από τις απόψεις του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ;
- Πώς συνδέονται αυτά με τις προ μηνός αποκαλύψεις για συναλλαγή και τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις της ΕΛΑΣ απο τη Greek Mafia;
Κύριε Μητσοτάκη,
Κύριε Θεοδωρικάκο,
η προπαγανδιστική τακτική να μην απαντάτε σε σοβαρότατες καταγγελίες και αποκαλύψεις είναι η συνήθης πρακτική σας.
Η μη απάντηση σας αυτή τη φορά, θα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του απερχόμενου Αρχηγού, κ. Σκούμα και τις μαύρες ζώνες της διακυβέρνησής σας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”.
Από την πλευρά του, ο τομέας Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ έκανε τα εξής ερωτήματα:
- Ποιες είναι οι αποφάσεις που επικαλείται ο τέως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στην ανακοίνωση του, οι οποίες παρότι φέρεται να υπηρετούσαν το Σύνταγμα, δεν έτυχαν αποδοχής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γιατί;
- Ποια είναι τα επί λέξει “κέντρα εξουσίας” στο Υπουργείο που ζητούσαν τη λήψη άλλων αποφάσεων, ενάντια στην “απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία”;
- Ποιες είναι οι επί λέξει “ευθύνες του πολιτικού προϊσταμένου” του αποπεμφθέντος Αρχηγού;
- Ποιες αποφάσεις επιθυμούσαν αυτά τα “κέντρα” να επιβάλλουν στον τέως Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.;
- Ποια είναι τα ανεπαρκή πρόσωπα που κατέλαβαν θέσεις ευθύνης στην ΕΛ.ΑΣ. παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του τέως Αρχηγού;”