• 29 Μαρτίου, 2024

Reuters: Οι 4 μεγάλες τράπεζες που σταματούν τις συναλλαγές με την Credit Suisse

 Reuters: Οι 4 μεγάλες τράπεζες που σταματούν τις συναλλαγές με την Credit Suisse

Τέλος φαίνεται να μην έχει η κατρακύλα της Credit Suisse, καθώς σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Societe Generale και Deutsche Bank, έχουν θέσει σαφείς περιορισμούς στις συναλλαγές τους που αφορούν την Credit Suisse Group ή τους τίτλους της, στο φόντο μιας ακόμη βουτιάς για τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας, η οποία υποχώρησε πάνω από 11%, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τις προοπτικές του τραπεζικού κολοσσού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πέντε πηγές με άμεση γνώση του θέματος επιφυλακτική στάση που υιοθέτησαν οι ανταγωνιστές της Credit Suisse, έρχεται αφότου η ελβετική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως της δανείζει 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 50,6 δισ. ευρώ) ενώ σκοπεύει να αγοράσει χρέος έως και 3 δισ. φράγκων.

Οι πέντε αυτοί άνθρωποι με άμεση γνώση του θέματος ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Η Societe Generale έχει διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις αντισυμβαλλομένων με την Credit Suisse, τις οποίες είχε μειώσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν τις αυξάνει, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης. Η Societe Generale αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Deutsche Bank, εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα μείωσε την αξία δανεισμού που αποδίδει στους τίτλους της Credit Suisse, όπως τα ομόλογα, που θέτουν οι πελάτες της που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για δάνεια, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος ενός ευρωπαϊκού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων που έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με τον γερμανικό δανειστή. Νωρίτερα, η τράπεζα τα αποτιμούσε στο 70% έως 80% της ονομαστικής τους αξίας, δήλωσε η πηγή. Η Deutsche Bank επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, το private banking της HSBC Holdings έχει επίσης αρχίσει ελέγχους στα δάνειά της που συνδέονται με τίτλους της Credit Suisse, τα οποία βρίσκονται στα χέρια πελατών στην Ευρώπη και την Ασία, ανέφερε πηγή με άμεση γνώση του θέματος. Μια εκ των πηγών πρόσθεσε ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για μείωση της έκθεσής της στην Credit Suisse και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Τέλος, για ακόμη πηγή σε μεγάλη παγκόσμια τράπεζα, η οποία συναλλάσσεται απευθείας με την Credit Suisse στην Ασία, είπε ότι η τράπεζα έχει αρχίσει να ζητά από την Credit Suisse προκαταβολές αντί να εισπράττει αργότερα τα χρήματα που οφείλει η ελβετική τράπεζα ως αποτέλεσμα εμπορικών συναλλαγών.