Ατελείωτη χωματερή το Παρίσι: Πλημμύρισαν οι δρόμοι από 10 τόνους σκουπιδιών (εικόνες)

 Ατελείωτη χωματερή το Παρίσι: Πλημμύρισαν οι δρόμοι από 10 τόνους σκουπιδιών (εικόνες)

Σε μια ατελείωτη χωματερή έχει καταντήσει το κατά τα άλλα πανέμορφο Παρίσι, καθώς τα αμάζευτα σκουπίδια στην πρωτεύουσα της Γαλλίας έχουν αγγίξει τους 10 τόνους, πλημμυρίζοντας κάθε γωνιά της πόλης.

Το περιβάλλον της σοσιαλίστριας δημάρχου Αν Ινταλγκό της γαλλικής πρωτεύουσας δηλώνει ότι «κανένα απορριμματοφόρο δεν βγήκε» στα δημοτικά διαμερίσματα όπου η συλλογή των απορριμμάτων παρέχεται από τους δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν δηλώνει από την πλευρά του ότι η επίταξη των υπαλλήλων «λειτουργεί και επιτρέπει να μαζευτούν αυτοί οι κάδοι απορριμμάτων».

Σκουπιδια, Γαλλια, Παρισι
Σκουπιδια, Γαλλια, Παρισι

Στα μαχαίρια κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Κυβέρνηση και αριστερή αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για υποκίνηση της βίας.

Ο οικολόγος βουλευτής (Nupes) Ζυλιέν Μπαγιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να στρέψει την χώρα «στην φωτιά και το αίμα». Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε από την πλευρά της «πολύ σοκαρισμένη» με την στάση ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Θέλουν χάος στην Εθνοσυνέλευση και τους δρόμους», προειδοποίησε.

Οι απεργίες που συνεχίζονται εδώ και μέρες στους τομείς της ενέργειας, τα λιμάνια και την αποκομιδή των απορριμμάτων προκαλούν μεγάλη αναταραχή.

Στο Παρίσι, ορισμένες περιοχές είναι βυθισμένες σε τόνους σκουπιδιών και οι αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επιστράτευση προσωπικού για την αποκομιδή.

Σύμφωνα με την Ελιζαμπέτ Μπορν, η απόφαση της προσφυγής στο άρθρο 49.3 ήταν «συλλογική» της κυβέρνησης και του προέδρου. Θεωρείται ήττα για τον Εμάνουελ Μακρόν έπειτα από συνομιλίες εβδομάδων με τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα.

Για την εφημερίδα Le Monde, «αποκαλύπτει την απομόνωση του Εμάνουελ Μακρόν». Ενώ η εφημερίδα Libération κάνει λόγο για ναρκοθέτηση της υπόλοιπης προεδρικής θητείας. Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ μιλάει για «ναυάγιο».

«Πρόκειται για συντριβή», έλεγε στην γαλλική Εθνοσυνέλευση στέλεχος της προεδρικής πλειοψηφίας χωρίς να κατονομάζεται. «Χρειάζεται διάλυση» της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία

Τα συνδικάτα καλούν σε συγκεντρώσεις και για το σαββατοκύριακο.
Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την απόφαση της επιβολής της μεταρρύθμισης χωρίς την νομιμοποίηση της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας και επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για την πολιτική και κοινωνική κρίση θα προκαλέσει «η άρνηση της δημοκρατίας».

Σχετικά Άρθρα