• 29 Μαρτίου, 2024

Κατώτατος μισθός: Ανακοινώσεις την Παρασκευή – Συνάντηση Μητσοτάκη με Χατζηδάκη

 Κατώτατος μισθός: Ανακοινώσεις την Παρασκευή – Συνάντηση Μητσοτάκη με Χατζηδάκη

Αύριο ανακοινώνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, μετά την συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ειδικότερα, στις 10 το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού επρόκειτο να γίνει σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο μεσολάβησε το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και επελέγη αυτή η διαδικασία. Ο υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα αγγίξει τα 800 ευρώ, ωστόσο θα είναι σημαντική. «Έχουμε λογαριάσει και τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, και άλλα μεγέθη όπως είναι η παραγωγικότητα και θα παρουσιάσουμε κάτι που θα είναι κοινωνικά δίκαιο αλλά και υπεύθυνο», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Χατζηδάκης. Όσο για το ποια επιδόματα θα συμπαρασύρει, είπε πως «το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα είναι 7%-7,5%, δηλαδή ανάλογη με αυτήν στους συνταξιούχους.

Με αυτό το δεδομένο, περίπου 650.000 χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να ανεβαίνουν από την 1η Απριλίου στα 763-766 ευρώ, από τα 713 ευρώ όπου είναι σήμερα. Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα «γεφυρώνει» την απόσταση μεταξύ των εισηγήσεων κοινωνικών φορέων που ζητούσαν αύξηση στα όρια του πληθωρισμού -δηλαδή κοντά στο 10%- και παραγωγικών φορέων που πρότειναν αύξηση 5%-5,5%, έτσι ώστε ο κατώτατος να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 752 ευρώ.