Διεθνές κραχ καθώς η Credit Suisse ζητά στήριξη από την κρατική τράπεζα της Ελβετίας- Αναταραχή στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB
Οι μετοχές του προβληματικού ελβετικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse έχουν υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, καθώς οι επενδυτές παραμένουν σε ετοιμότητα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (και αρκετοί στην Ελλάδα) θεωρούν πώς δεν υφίσταται σοβαρός λόγος ανησυχίας καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα και εν γένει οι αγορές είναι θωρακισμένες μετά την παγκόσμια κρίση του 2008.
Οι μετοχές της Credit Suisse, όμως, βυθίστηκαν κατά 30% κάποια στιγμή, επεκτείνοντας την πτώση από την Τρίτη, όταν αποκάλυψε «υλική αδυναμία» στους λογιστικούς της ελέγχους.
Οι επενδυτές ανησυχούν για το πώς η τράπεζα, που πλήττεται από προβλήματα, θα χειριστεί τις συνέπειες από τις χρεοκοπίες τραπεζών των ΗΠΑ.
Όπως γράφουν οι αναλυτές του BBC, οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν σε όλες τις αγορές μετοχών με όλους τους κύριους δείκτες να υποχωρούν απότομα.
«Τα προβλήματα στην Credit Suisse εγείρουν για άλλη μια φορά το ερώτημα εάν αυτή είναι η αρχή μιας παγκόσμιας κρίσης ή απλώς μια άλλη «ιδιότυπη» περίπτωση», έγραψε ο Andrew Kenningham της Capital Economics.
Η τράπεζα επέμεινε ότι η οικονομική της θέση δεν ήταν ανησυχητική, με τον διευθύνοντα σύμβουλο να λέει ότι τα ταμειακά της αποθέματα ήταν «ακόμα πολύ πολύ ισχυρά».
Αλλά ο φόβος των προβλημάτων σε έναν τόσο μεγάλο διεθνή παίκτη άσκησε πίεση στις τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο.
Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Γαλλίας μίλησαν σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές, καθώς ο τραπεζικός δείκτης μετοχών της Stoxx Europe υποχώρησε 7%.
Πτώση σημείωσαν και οι σημαντικοί δείκτες σε όλη την Ευρώπη. Ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε σχεδόν 3,9%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε περίπου 3,5% και ο γερμανικός DAX υποχώρησε περισσότερο από 3%. Στην Ισπανία, ο IBEX 35 έκλεισε περισσότερο από 4% χαμηλότερα.
Πτώση σημείωσαν και τα τρία μεγάλα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ, καθώς χτυπήθηκαν οι μετοχές σε μεγάλες και μικρές τράπεζες.
Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα ξεκίνησαν στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα με την κατάρρευση της SVB, της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Η τράπεζα – η οποία ειδικευόταν στον δανεισμό σε εταιρείες τεχνολογίας – έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ την Παρασκευή, σε αυτό που ήταν η μεγαλύτερη πτώχευση αμερικανικής τράπεζας από το 2008. Ο βραχίονας της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαγοράστηκε έναντι 1 λίρας από την HSBC.
Στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB, η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη κατέρρευσε επίσης, με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγγυώνται όλες τις καταθέσεις και στα δύο.
Ζήτησε στήριξη
H Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Ελβετική Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση στήριξης της τράπεζας. Το αίτημα της ελβετικής τράπεζας υποβλήθηκε μετά την ελεύθερη πτώση της μετοχής ώς και 25% και την αναστολή της διαπραγμάτευσης της στο ελβετικό χρηματιστήριο, όπως ανέφεραν πηγές στους Financial Times.
Παρόμοια στήριξη ζήτησε η Credit Suisse και από την Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA), όπως σημείωσαν πηγές. Προς το παρόν ούτε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ούτε η FINMA έχουν αποφασίσει αν θα παρέμβουν δημόσια.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί στο BBC:
- «Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο εκτεταμένη είναι η ζημιά», έγραψε ο Laurence Fink, διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού BlackRock σε ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές. “Η ρυθμιστική ανταπόκριση ήταν μέχρι στιγμής ταχεία και οι αποφασιστικές ενέργειες έχουν βοηθήσει να αποτραπούν οι κίνδυνοι μετάδοσης. Ωστόσο, οι αγορές παραμένουν στην άκρη.”
Η προβληματική ιστορία της Credit Suisse
Η Credit Suisse, που ιδρύθηκε το 1856, έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος και άλλων ζητημάτων.
Έχασε χρήματα το 2021 και ξανά το 2022 -τη χειρότερη χρονιά από την οικονομική κρίση του 2008- και έχει προειδοποιήσει ότι δεν αναμένει να είναι κερδοφόρα μέχρι το 2024.
Οι μετοχές της εταιρείας είχαν ήδη πληγεί σοβαρά πριν από αυτήν την εβδομάδα -η αξία τους μειώθηκε περίπου κατά τα δύο τρίτα πέρυσι- καθώς οι πελάτες άντλησαν κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων 110 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (120 δισεκατομμύρια δολάρια) τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022.
Η αποκάλυψη της τράπεζας την Τρίτη περί «ουσιαστικής αδυναμίας» στους ελέγχους της χρηματοοικονομικής αναφοράς ανανέωσε τις ανησυχίες, ωθώντας τον μεγάλο επενδυτή την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας να πει ότι δεν θα εισφέρει περαιτέρω κεφάλαια στον ελβετικό δανειστή.
“Αυτή η τραπεζική κρίση ήρθε από την Αμερική. Και τώρα οι άνθρωποι παρακολουθούν πώς το όλο θέμα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην Ευρώπη”, δήλωσε στο BBC ο Robert Halver, επικεφαλής κεφαλαιαγορών στη γερμανική Baader Bank.
«Αν μια τράπεζα είχε ακόμη και το πιο απομακρυσμένο πρόβλημα στο παρελθόν, εάν οι μεγάλοι επενδυτές λένε ότι δεν θέλουμε να επενδύσουμε άλλο και δεν θέλουμε να αφήσουμε νέα χρήματα να εισρεύσουν σε αυτήν την τράπεζα, τότε φυσικά λέγεται μια ιστορία όπου Πολλοί επενδυτές λένε ότι θέλουμε να φύγουμε».
Ένα από τα προβλήματα που έπληξε την SVB ήταν ότι αναγκάστηκε να πουλήσει κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ που κατείχε για να συγκεντρώσει χρήματα.
Ωστόσο, η αξία αυτών των ομολόγων είχε μειωθεί τον περασμένο χρόνο καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το κόστος δανεισμού για να προσπαθήσει να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας – έχουν επίσης αυξήσει τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, η αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων έχει μειωθεί.
Οι πτώσεις σημαίνουν ότι πολλές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές πιθανές ζημίες. Ωστόσο, η αλλαγή της αξίας δεν θα αποτελούσε συνήθως πρόβλημα εκτός εάν άλλες πιέσεις – όπως σημαντικές εκροές κεφαλαίων πελατών – αναγκάσουν τις εταιρείες να πουλήσουν τις συμμετοχές.
«Η ανησυχία είναι ότι οι τράπεζες που έχουν μεγάλες μη πραγματοποιηθείσες απώλειες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους μπορεί να μην έχουν επαρκή αποθέματα ασφαλείας εάν υπάρξει γρήγορη απόσυρση των καταθέσεων», δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής νομίσματος και αγορών στο Hargreaves Lansdown.
«Αν και οι μεγαλύτεροι παίκτες κρίνεται ότι δεν κινδυνεύουν, χάρη στο ογκώδες στρώμα κεφαλαίου στο οποίο κάθονται και τη σταθερή φύση των καταθέσεων τους, η νευρικότητα είναι έκδηλη».
O αντίκτυπος στην Αθήνα
Στην Αθήνα, βαριές είναι οι απώλειες άνω του 8% – στο 8,44% έφτασε η «βουτιά»- για τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ακολούθησε το νέο κύμα πωλήσεων στην Ευρώπη. Το ΧΑ αντέδρασε με πτώση κοντά στο 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αντιδρώντας τόσο στην αναμενόμενη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, όσο και στις εξελίξεις που ήρθαν από την Credit Suisse: Αυτό συνέβη όταν ο βασικός της μέτοχος ανακοινώθηκε ότι δεν θα συνεισφέρει νέα κεφάλαια στην τράπεζα.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν επιταχυνόμενες οι ρευστοποιήσεις μετά τις 12:30 στην 4άδα των τραπεζών – Εθνικής (-4,52%), Alpha Bank -10,03% (-8,01%), Πειραιώς (-7,27%) και Eurobank (-7,31%).