• 28 Μαρτίου, 2024

ΕΟΦ: Προσοχή για σταγόνες ματιών που κυκλοφορούν διαδικτυακά

 ΕΟΦ: Προσοχή για σταγόνες ματιών που κυκλοφορούν διαδικτυακά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, και μετά από ενημέρωση της Αμερικάνικης Αρχής για την ασφάλεια φαρμάκων και τροφίμων (FDA), στις ΗΠΑ ανακαλούνται δύο παρτίδες -2203PS01, 1808051- του προϊόντος «Purely Soothing 15% MSM Drops» (Παραγωγός: Pharmedica USA LLC), για λόγους στειρότητας.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο με ένδειξη οφθαλμικό ερεθισμό/οίδημα.

Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του από τον ΕΟΦ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του FDA, το προϊόν πωλείται σε όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου αλλά και σε εμπορικές εκθέσεις. Συνεπώς, είναι πιθανό να έχει διατεθεί και στη χώρα.

Ο ΕΟΦ καλεί τους πολίτες να μην χρησιμοποιήσουν το προϊόν ενώ διευκρινίζει ότι η παρούσα προειδοποίηση δεν αφορά μόνο τις 2 παρτίδες που τελούν υπό ανάκληση στις ΗΠΑ αλλά το προϊόν συνολικά, ανεξαρτήτως αριθμού παρτίδας, δεδομένου ότι, πρόκειται για μη εγκεκριμένο προϊόν στην Ελλάδα.