• 28 Μαρτίου, 2024

ΑΣΕΠ: Παραδέχεται το αλαλούμ ο πρόεδρος – “Ο διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα”

 ΑΣΕΠ: Παραδέχεται το αλαλούμ ο πρόεδρος – “Ο διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα”

«Ο διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα. Καταλήξαμε στη λύση της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων για να μη βρεθεί κανείς, χωρίς να φταίει, κάτω από τη βάση» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού Θάνος Παπαϊωάννου προσπαθώντας να εξηγήσει το φαινόμενο με τις 17 ερωτήσεις όπου οι απαντήσεις θεωρήθηκαν «σωστές» για όλους τους διαγωνιζόμενους.

Ο κ. Παπαϊωάννου περιέγραψε ότι «δήλωσαν υποψηφιότητα 108.000 άνθρωποι, προσήλθαν 77.000 και διεξήχθη σε 527 εξεταστικά κέντρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είχε τεράστιες οργανωτικές δυσκολίες και προκλήσεις. Δεν μιλάμε απλώς για ένα εγχείρημα μεγέθους Πανελληνίων, αλλά για ένα εγχείρημα μεγέθους Πανελληνίων που απευθύνεται σε ανθρώπους 30 – 40 καμιά φορά και 50 ετών».

«Ο διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα ότι κάποια θέματα του μαθηματικού συλλογισμού που είχαν σχήματα δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν σωστά στα φωτοτυπικά μηχανήματα κάποιων εξεταστικών κέντρων … δεν αποτυπώθηκε η σκίαση πάνω σε 17 επί συνόλου 100 ασκήσεων. Αυτό το συνειδητοποίησαν και τα ίδια τα εξεταστικά κέντρα, που είχαν το πρόβλημα, αρκετά μετά την έναρξη του διαγωνισμού. Μας ενημέρωσαν και δώσαμε οδηγίες να σκουρύνουν το φωτοτυπικό μηχάνημα για να βγει πιο καλά η φωτοτυπία. Σε αρκετά από τα σχολεία αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, αλλά σε κάποια άλλα δεν αποκαταστάθηκε», όπως είπε, παρουσιάζοντας ως επιχείρημα ότι «όταν μιλάς για 527 εξεταστικά κέντρα, με το καθένα να έχει 3 – 4 φωτοτυπικά μηχανήματα, τελικώς προέκυψε το πρόβλημα σε κάποια φωτοτυπικά μηχανήματα … εντοπίστηκε στο 10% των εξεταστικών κέντρων». 

Κατά τον ίδιο θα έπρεπε «ή να αφαιρέσουμε αυτές τις 17 ερωτήσεις από τις 100, οπότε θα αδικούσαμε αυτούς που έγραψαν καλά σε αυτές γιατί θα υπήρχε κίνδυνος αυτοί που έγραψαν καλά να πέσουν κάτω από τη βάση στις υπόλοιπες ερωτήσεις ή να θεωρήσουμε, για όλους, ορθές τις απαντήσεις, ούτως ώστε να βοηθηθούν κι αυτοί οι λίγοι, οι οποίοι τελικώς δεν πήραν σωστά την γραμμοσκίαση στις ασκήσεις. Καταλήξαμε στη δεύτερη λύση, δηλαδή στη λύση της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων. Να δώσουμε την πιο ευνοϊκή λύση για να μη βρεθεί κανείς χωρίς να φταίει κάτω από τη βάση».

Για τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για την ερώτηση 29 ως προς την ορθή απάντηση, ο κ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι «πάντα στους διαγωνισμούς αυτούς υπάρχει μια διαδικασία που οι υποψήφιοι αμφισβητούν τις απαντήσεις. Εμείς σε συνεργασία με τους θεματοδότες το συζητάμε. Πράγματι η (ερώτηση) 29 έχει αναδειχθεί έτσι σε κεντρικό θέμα. Υπάρχουν κι άλλες ερωτήσεις… Το συζητάμε με τους θεματοδότες και σύντομα θα δούμε τι θα κάνουμε».