Μίνι “κραχ” στις κεφαλαιαγορές μετά τις πτωχεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ – Πέφτει το πετρέλαιο,σε άνοδο ο χρυσός

 Μίνι “κραχ” στις κεφαλαιαγορές μετά τις πτωχεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ – Πέφτει το πετρέλαιο,σε άνοδο ο χρυσός

Μετά την Silicon Valley Bank, άλλη μία τράπεζα, η Signature Bank πτώχευσε στις ΗΠΑ προκαλώντας αγωνία και νευρικότητα στις αγορές, με τους δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας.

Το γεγονός προκάλεσε ντόμινο κατάρρευσης στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στην Ευρώπη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά σχεδόν 500 μονάδες έχοντας απώλειες άνω του 3%, ο CAC στο Παρίσι χάνει πάνω από 200 μονάδες έχοντας πτώση 3%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί κατά 2,3%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έχει μεγάλες απώλειες κοντά στο 3%.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μπει «φρένο» σε μια πιθανή τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν τους καταθέτες του υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ότι θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, αφού μετά την Silicon Valley Bank , σειρά πήρε η Signature Bank. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπήκε σε μία περίοδο αναστάτωσης και μεγάλων μεταβολών, η οποία εκτιμάται ότι θα κρατήσει κάποιο διάστημα, μέχρι να διαπιστωθεί πόσο βάθος έχει η όλη υπόθεση.

Ισχυρές είναι οι τραπεζικές πιέσεις που δέχεται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με το διεθνές κλίμα να επηρεάζει και την ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,54% στις 1.029,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,72% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.494,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 4,43% στις 758,19 μονάδες.

Σχετικά Άρθρα