Παπαδημούλης: “Να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία στη διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων “

Παπαδημούλης: “Να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία στη διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων “

Την «ανάγκη να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία στη διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 31 δις ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», θέτει με γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση πριν λίγες μέρες του Κανονισμού σχετικά με τους κανόνες δημοσιότητας των στοιχείων των τελικών αποδεκτών των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει συστήσει από την πρώτη στιγμή διακομματική Επιτροπή για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για συγκρότηση επιτροπής στη Βουλή, που θα εξασφάλιζε διαφάνεια και λογοδοσία για ένα τόσο κρίσιμο πακέτο κονδυλίων για την χώρα».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, τονίζει ότι διαμόρφωσε το σχέδιο «πίσω από κλειστές πόρτες», παρά τις επικρίσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. «Έστω και τώρα, καλώ τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση του συνόλου των αποδεκτών των κονδυλίων του Ταμείο Ανάκαμψης: Ποιοι και πόσα θα πάρουν; Τα 31 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα δεν είναι προίκα του Μητσοτάκη και της ΝΔ, ανήκουν στον ελληνικό λαό».

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει πως «η τήρηση των υψηλότερων δυνατών εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του πρωτοφανούς αυτού όγκου ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι αδιαπραγμάτευτη» και ρωτά για το εάν «έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στα κράτη-μέλη για την υλοποίηση των υποχρεώσεων δημοσιότητας και την πλήρη εφαρμογή των εύχρηστων δημόσιων πυλών και αν ναι, ποιο είναι αυτό».

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει, «πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η κεντρική πύλη της Επιτροπής», όπως ορίζεται στο νέο άρθρο 25α του Κανονισμού για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με το οποίο «προβλέπεται η δημιουργία μιας εύχρηστης δημόσιας πύλης σε κάθε κράτος-μέλος που θα παρέχει δεδομένα σχετικά με τους 100 τελικούς αποδέκτες των υψηλότερων ποσών χρηματοδότησης, τα δε σχετικά δεδομένα θα πρέπει να επικαιροποιούνται δύο φορές ετησίως».

Σχετικά Άρθρα