Silicon Valley Bank: Πώς έφτασε στην πτώχευση η τράπεζα των startup’s – Παγκόσμιος πανικός στις αγορές και φόβοι για τσουνάμι

 Silicon Valley Bank: Πώς έφτασε στην πτώχευση η τράπεζα των startup’s – Παγκόσμιος πανικός στις αγορές και φόβοι για τσουνάμι

Πανικό έχει προκαλέσει στις αγορές η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley, με τους αναλυτές να φοβούνται μία κρίση παρόμοια με το 2008.

Η συνεχής αύξηση επιτοκίων από τη Fed οδήγησε στην κατάρρευσή της και η ανησυχία μεταφέρεται συνολικά στο τραπεζικό σύστημα και το κατά πόσο μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς.

Τραπεζικό sell off

Δείγμα της έντονης ανησυχίας των αναλυτών αποτελεί το τραπεζικό sell off που ξεκίνησε την Πέμπτη στην Wall Street, ταρακουνώντας τις παγκόσμιες αγορές.

Κατά 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια συρρικνώθηκε σε μια ημέρα η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, εν μέσω της καταιγίδας που προκλήθηκε από την πτώχευση της Sillicon Valley Bank.

Και ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται ο φόβος στο κατά πόσο θα μπορέσουν οι τράπεζες να διαχειριστούν την κρίση και πώς θα αποφευχθεί η μετακύλιση στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, αρχικά εντός ΗΠΑ και εν συνεχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η στάση της κυβέρνησης

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν με αφορμή την Silicon Valley Bank.

Η Γέλεν είχε συναντήσεις την Παρασκευή με στελέχη της Fed, του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων και του Γραφείου Ελέγχου Νομίσματος (OCC), κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι εξελίξεις με αφορμή την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας.

Στις δηλώσεις της μετά τις συζητήσεις εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη της» στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών,  τονίζοντας την βεβαιότητα ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».

Η θέση της Fed

Ενώ οι αναλυτές «βλέπουν» πλέον πιθανότερη μια επόμενη αύξηση των επιτοκίων στις 25 μ.β. από 50 προηγουμένως η Fed πολύ δύσκολα θα σταματήσει τις αυξήσεις καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, εντείνοντας έτσι τις ανησυχίες των αγορών ότι μπορεί να ακολουθήσουν την πορεία της Sillicon Valley και άλλες αμερικανικές τράπεζες, μη έχοντας την κεφαλαιακή επάρκεια να διαχειριστούν την ολοένα και αυξανόμενη νομισματική σύσφιγξη της Fed.

Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα παρέμβει στο έργο της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ,σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ανησυχίες

Ήδη, η BlackRock και η Schroders είναι μεταξύ εκείνων που σταθμίζουν τη συζήτηση για το τι θα συμβεί εάν τα επιτόκια των ΗΠΑ κορυφωθούν στο 6%. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οι επενδυτές εξακολουθούσαν να προσδοκούν το κλείσιμο του κύκλου ανόδου των επιτοκίων, ελπίζοντας σε ένα ράλι το δεύτερο εξάμηνο.

Οι traders των κρατικών ομολόγων διπλασιάζουν τις εκτιμήσεις για ύφεση, το δολάριο ισχυροποιείται εκ νέου, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο κόκκινο.

Η Wall Street

Συνέχεια στους κλυδωνισμούς έδωσε την Παρασκευή στη Wall Street η υπόθεση της Silicon Valley Bank, η οποία και οδηγήθηκε στη μεγαλύτερη χρεοκοπία από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007-2008. Την εικόνα επιβάρυναν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά τις μέχρι τώρα αυξήσεις επιτοκίου της Federal Reserve και τη δέσμευση για συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης.

Τσουνάμι και στην Ευρώπη

Ένα παγκόσμιο κύμα τραπεζικού sell off πέρασε την Παρασκευή και από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, υπό το φόβο ενός συστημικού κινδύνου από τους τριγμούς της αμερικανικής Silicon Valley Bank.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,5%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 4%. Η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 7%, η Barclays και η Swedbank έχασαν 5,5%, η Commerzbank υποχώρησε 5,4% και η Societe Generale και η HSBC έπεσαν 5,3%.

Ποια είναι η SVB

Η SVB είναι μια τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνιας που δανείζει χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και λαμβάνει καταθέσεις. Iδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis.

Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Η «Μαύρη Παρασκευή»

Έπειτα από την τεράστια βουτιά των μετοχών της SVB, η πελατειακή βάση των νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας ξεκίνησαν να αποσύρουν τις καταθέσεις και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων ανέλαβε την Παρασκευή την εκκαθάριση της τράπεζας.

Η Silicon Valley Bank ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι πούλησε τις συμμετοχές της αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδικότερα, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας στην Καλιφόρνια εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ανέλαβε τα ηνία της Silicon Valley Bank, διορίζοντας την FDIC ως εκκαθαριστή, επικαλούμενη ανεπαρκή ρευστότητα και αφερεγγυότητα.

Οι καταθέτες

Σύμφωνα με την FDIC οι καταθέτες που είναι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Στον αντίποδα, οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό είσπραξης για το υπόλοιπο των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό. Η τυπική ασφάλιση του Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Κλυδωνισμοί και στα crypto

Η πτώση του Βitcoin συνεχίζεται, καθώς η τράπεζα κρυπτογράφησης Silvergate ανακοινώνει το κλείσιμό της μετά από απώλεια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ακολούθησε την χρεοκοπία της FTX.

Πέφτουν και οι μετοχές crypto

Οι μετοχές των εταιρειών που εστιάζονται στην κρυπτογράφηση υποχωρούν, αφού η Silvergate Capital Corp  αποκάλυψε τα σχέδια της για παύση εργασιών και ρευστοποίηση, καθώς ο απόηχος της κατάρρευσης της FTX πέρυσι αντηχεί ακόμα αρνητικά στον κλάδο.

Ποιος έχει σειρά

Μετά την Sillicon Valley Bank και την Silvergate, το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι η Crypto Bank BlockFi έχει 227 εκατομμύρια δολάρια στην Silicon Valley. Τα κεφάλαια αυτά είναι «παρκαρισμένα» σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο , το οποίο δεν είναι ασφαλισμένο από την Federal Deposit Insurance Corporation.

Σχετικά Άρθρα