• 28 Μαρτίου, 2024

Υπουργικό στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της κοινωνικής πίεσης για απαντήσεις – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Doppelbauer

 Υπουργικό στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της κοινωνικής πίεσης για απαντήσεις – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Doppelbauer

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Kristian Schmidt, Διευθυντή αρμόδιο για τις χερσαίες μετακινήσεις στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων Josef Doppelbauer, την Elzbieta Lukaniuk, μέλος του επιτελείου της Επιτρόπου Μεταφορών Adina Valean, και την Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ελένη Παλαιολόγου. Τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό τις πρώτες σκέψεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις, για τη βελτίωση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την αναβάθμιση υποδομών, την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, στις 11:00, υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο μια μέρα μετα τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με το παλλαϊκό αίτημα να δοθούν απαντήσεις για την τραγωδία των Τεμπών.

Θέμα της συνεδρίασης είναι η ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο και για τα θέματα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τετάρτη (08/03) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Kristian Schmidt, Διευθυντή αρμόδιο για τις χερσαίες μετακινήσεις στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων Josef Doppelbauer, την Elzbieta Lukaniuk, μέλος του επιτελείου της Επιτρόπου Μεταφορών Adina Vălean, και την Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ελένη Παλαιολόγου.

  • Τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό τις πρώτες σκέψεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις, για τη βελτίωση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την αναβάθμιση υποδομών, την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της απόλυτα διαφανούς διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη, θα αξιοποιήσει πλήρως την εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος και για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με με πήροφορίες δεν ζήτησε τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων στη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε αόριστα η χώρα μας «θα αξιοποιήσει πλήρως την εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών». Κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του avgi.gr αν τελικά ζητήθηκε η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων στη διερεύνηση της τραγωδίας, είπαν απλώς ότι «θα αξιοποιηθεί η εμπειρία».