• 29 Μαρτίου, 2024

Euractiv: Έλληνες υπουργοί χλεύαζαν προειδοποιήσεις για την τραγωδία

 Euractiv: Έλληνες υπουργοί χλεύαζαν προειδοποιήσεις για την τραγωδία

Το νέο δημοσίευμα του Euractiv, φέρει τίτλο «Έλληνες υπουργοί χλεύαζαν τις προειδοποιήσεις των σιδηροδρομικών για την τραγωδία». Πρόκειται για ακόμη ένα δημοσίευμα διεθνούς ΜΜΕ που επικεντρώνει στην αδιαφορία κορυφαίων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις καταγγελίες των σιδηροδρομικών για σοβαρά κενά ασφαλείας στο δίκτυο του ΟΣΕ, αλλά και ο τρόπος με τον οποίον προσπαθούν να κρυφτούν από τις ευθύνες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το Euractiv επισημαίνει τις συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο για την αυξανόμενη πιθανότητα δυστυχήματος. Καταγγελίες που υποβαθμίστηκαν ως «ανεδαφικές» από υπουργούς, οι οποίοι απαντούσαν με ειρωνεία.

  • «Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους. Δημοσιεύματα σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ματαίωνε την εφαρμογή των συστάσεων από την ΕΕ και την εφαρμογή ενός πρότζεκτ αναβάθμισης στο σύστημα σηματοδότησης του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί εάν λειτουργούσαν τέτοιου είδους συστήματα. Επί ημέρες, τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσίευαν επιστολές και καταγγελίες εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό ατύχημα λόγω της κακής συντήρησης του δικτύου.

Την Τετάρτη, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για το έγκλημα που έλαβε χώρα στα Τέμπη, αλλά νέα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media ενίσχυσαν το αίσθημα οργής της κοινής γνώμης, καθώς έδειξαν υπουργούς να αδιαφορούν για τις προειδοποιήσεις των σιδηροδρομικών», γράφει το Euractiv.

  • «Ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε, αλλά λίγες ημέρες πριν το ατύχημα επέμενε ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ασφαλές. Ο Άδωνης Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσπάθησε να ενισχύσει τα επιχειρήματα του συναδέλφου του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ωστόσο έκανε τα πράγματα χειρότερα».

Παράλληλα, καταγράφεται η πρόθεση να κατέλθει στις εκλογές ο πρώην υπουργός Μεταφορών, παρά το γεγονός πως παραιτήθηκε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. «Ακόμη και φιλοκυβερνητικά Μέσα επεσήμαναν το πολιτικό ρίσκο που ενέχει μία τέτοια κίνηση».

«Η τραγωδία στα Τέμπη αναμένεται να αφήσει ιδιαίτερο αποτύπωμα στην πολιτική σκηνή. Αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ σημειώνουν ότι οι κρυφές δημοσκοπήσεις μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη», καταλήγει το δημοσίευμα του Euractiv.