Κύπρος: Οι Τούρκοι εποικίζουν τα Κατεχόμενα με άστεγους από τους μεγάλους σεισμούς

 Κύπρος: Οι Τούρκοι εποικίζουν τα Κατεχόμενα με άστεγους από τους μεγάλους σεισμούς

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία είχαν ως επακόλουθο χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες αλλά και εκατομμύρια άστεγους, των οποίων οι οικείες καταστράφηκαν.

Η πλειοψηφία αυτών εξακολουθεί και παραμένει στις πληγείσες περιοχές σε καταυλισμούς που κατασκεύασαν οι Τουρκικές αρχές, οι οποίες ανήγγειλαν έργο μαμούθ κατασκευής εκ νέου των κατοικιών που καταστράφηκαν. 

Τέλος κάποιοι από τους πληγέντες έφυγαν από την περιοχή αναζητώντας στέγη είτε από  μόνοι τους είτε σε συγγενείς τους σε άλλες τουρκικές πόλεις

Μεταξύ αυτών είναι και οι περίπου 8.000 θύματα του σεισμού που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα τουρκοκρατούμενα βόρεια τμήματα  του νησιού  της Κύπρου, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρει διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Halkin Sesi ανέφερε ότι παρά τους αξιωματούχους που ισχυρίζονται ότι λιγότερα από 2.000 θύματα του σεισμού εισήλθαν στο βορρά, ο αριθμός τους είναι τέσσερις φορές υψηλότερος.

«Ενώ έγιναν αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων που επλήγησαν από τους σεισμούς στην Τουρκία και έφτασαν στην «ΤΔΒΚ», σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, 7.895 θύματα σεισμών ήρθαν στη χώρα μεταξύ 7 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου 2023», ανέφερε ο Χάλκιν Σέσι.

Τις προηγούμενες ημέρες, Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι έδωσαν αντικρουόμενους αριθμούς στα ΜΜΕ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι υπήρξαν 5.000 θύματα του σεισμού στο βορρά, ενώ ο επικεφαλής του κυβερνώντος συνασπισμού Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο 1.500 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Το γραφείο κοινωνικής ασφάλισης του βορρά είπε ότι ήταν 3.800, ενώ οι δημοτικές αρχές είπαν ότι είχαν καταγράψει 4.000.

Ο Χάλκιν Σέσι παρέθεσε «επίσημα έγγραφα» που είχαν αποκτήσει, σημειώνοντας ότι 1.802 από τους ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο ήταν παιδιά που έχουν εγγραφεί σε σχολεία στο βορρά.

Σύμφωνα με τον Χαλκίν Σέσι, το 64% των προσφύγων είναι από την περιοχή Χατάι στην Τουρκία, η οποία δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος του σεισμού 7,8 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου.

Στα θύματα του σεισμού που φτάνουν από την Τουρκία και ζητούν βοήθεια, μπορούν να χορηγηθούν προσωρινές άδειες παραμονής, όπως τουριστικές βίζες, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα τους επιτραπεί να εργαστούν.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 50.000, ενώ οι μετασεισμοί συγκλονίζουν την περιοχή μετά τον μεγάλο σεισμό.

Σχετικά Άρθρα