“Στον αέρα” η υποψηφιότητα Καραμανλή μετά την έκρηξη οργής- Πιέσεις από την Κ.Ο της Ν.Δ- Ηχηρή παρέμβαση Ρουσσόπουλου- “Δεύτερες”σκέψεις στο Μαξίμου
Στους κόλπους της Κ.Ο της Ν.Δ διακινείται ευρέως, τις τελευταίες ώρες, η εξής “πρόβλεψη”: Η υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο “καραμανλικό προπύργιο” των Σερρών είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι “θα κριθεί από τον λαό” και πως “τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος έχουν την πρόθεση να είναι υποψήφιος” δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα εξασφαλίσουν τελικά την υποψηφιότητα στον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών.
Χαρακτηριστική είναι δε η σημερινή αναφορά και του κυβερνητικού εκπροσώπου που άφησε αιχμές για όσα είχε πει ο πρώην υπουργός σχετικά με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, κρατώντας μάλλον αποστάσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν πιά “δεύτερες σκέψεις” καθώς διαπιστώνουν πως η οργή των πολιτών λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δεν μπορεί να καλυφθεί από την τακτική του συμψηφισμού με όσα δεν έκανε εγκαίρως η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι εντολές που έχουν δωθεί είναι να κρατούνται χαμηλοί τόνοι απ΄ όσους εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο αναζητείται τώρα πολιτική διέξοδος μέχρι τις εκλογές και στο πλαίσιο αυτό η υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή μπορεί να αναθεωρηθεί, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει ο ίδιος και εάν θα επιχειρήσει να αναδείξει και τις ευθύνες του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη που είναι αρμόδιος για έργα και συμβάσεις που συνδέονται με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ “βράζει”, η δε σημερινή δήλωση του Θόδωρου Ρουσσόπουλου σχετικά με το τι έπραξε ο ίδιος όταν κατηγορήθηκε για το Βατοπέδι, το 2008, είναι ενδεικτική. Προέρχεται, δε, από έναν πολιτικό που διετέλεσε υπουργός και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή. Παρόμοιες απόψεις έχουν πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θεωρούν πως η παραίτηση δεν ήταν επαρκής για να εκτονώσει την λαϊκή οργή, ακόμα και τις αντιδράσεις στην εκλογική βάση της Ν.Δ.
Προσώρας, τον πρώην υπουργό έχουν υπερασπιστεί περισσότερο οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης. Ο δεύτερος με μία δήλωση που σοκάρει, όταν ρωτήθηκε για την προ 15νθημέρου δήλωση του Κώστα Καραμανλή, όταν, δηλαδή, εγγυήθηκε προσωπικά την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. “Τι έπρεπε να πει;”, αναρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης.“Εάν έλεγε το αντίθετο, δεν θα έμπαινε ανθρωπος στα τρένα”!
Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών ακολούθησε την “γραμμή” ότι θα κριθεί από τους πολίτες με την ψήφο τους. Μάλιστα παραξένεψε αρκετούς το γεγονός ότι ο (και) νομικός υπουργός Εσωτερικών είπε πως δεν έχει ποινικές ευθύνες ο παραιτηθείς υπουργός.
Προκύπτουν, ωστόσο, πολλά ερωτηματικά:
–Είναι ακριβές πως ο πρώην υπουργός δέχθηκε εν γνώση του να μην υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της για επενδύσεις η Hellenic Train (μειώθηκαν, μάλιστα, κατά 400 εκατ!), επειδή η εταιρεία εγκάλεσε το υπουργείο ότι δεν έχει υλοποιήσει, όπως είχε δεσμευτεί, το σύστημα τηλεδιοίκησης σε όλο το εύρος του δικτύου;
–Είναι ακριβές πως τα εξώδικα των εργαζομένων είχαν παραλήπτη και τον ίδιο, οπότε γνώριζε με απόλυτη ακρίβεια ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν ήταν ασφαλές και υπήρχε κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος ή και δυστυχήματος, ακόμα και όταν έλεγε το ακριβώς αντίθετο στη Βουλή;
–Είναι ακριβές πως υπάρχει ενημέρωση προς την διοίκηση του ΟΣΕ και τον ίδιο τον υπουργό ότι δεν λειτουργούσε το σύστημα ασφαλείας με τα λεγόμενα “κλειδιά”, κάτι που επικαλείται ως υπερασπιστική γραμμή και ο διωκόμενος σταθμάρχης;
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν πολλά στοιχεία και επίσημα έγγραφα που εγείρουν ερωτήματα για αμέλειες του υπουργείου -και φυσικά των διοικήσεων του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ-, ενώ λέγεται -χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί- πως υπάρχει ακόμα και σχετική μελέτη του διοικητή του ΟΣΕ Σπ. Πατέρα για μεγάλες ελλείψεις σχετικά με την ασφάλεια του δικτύου που είχε περιέλθει σε γνώση του υπουργείου.
Επικοινωνία Καραμανλή με…Καραμανλή
Το libre πληροφορείται, ακόμα, πως ο Κώστας Αχ. Καραμανλή επικοινώνησε και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για να του ζητήσει την γνώμη του, χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι του απάντησε. Όμως, στην Κ.Ο της Ν.Δ πληθαίνουν οι φωνές πως πρέπει να υπάρξει “θυσία” για να εκτονωθεί το κλίμα.
Και για έναν επιπλέον λόγο: πώς η Ν.Δ εγείρει θέμα μη συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ του Νίκου Παππά, ο οποίος καταδικάστηκε μεν από το Ειδικό Δικαστήριο αλλά για ένα πλημέλλημα που δεν προκάλεσε καν οικονομική ζημία στο Δημόσιο, όταν ένας δικός της κορυφαίος υπουργός που φέρει τουλάχιστον πολιτική ευθύνη για μια τραγωδία με 57 νεκρούς θα διεκδικήσει κανονικά την βουλευτική έδρα και την βουλευτική ασυλία χωρίς να έχει περαιωθεί η δικαστική έρευνα για τα αίτια; Και συμπληρώνουν πως ούτε καν την απόσυρση της υποψηφιότητας του Παύλου Πολάκη δεν μπορεί να ζητά η Ν.Δ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέτοιο κλίμα φαραωνικών ευθυνών του πρώην υπουργού Υποδομών.