“Επιπλέον χρόνος μέχρι τις εκλογές” – Οι άμεσες απαντήσεις στην τραγωδία και το αφήγημα της διαχρονικής ευθύνης

 “Επιπλέον χρόνος μέχρι τις εκλογές” – Οι άμεσες απαντήσεις στην τραγωδία και το αφήγημα της διαχρονικής ευθύνης

Government cabinet meeting, at Maximos Mansion, in Athens, Greece on September 27, 2022. / Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Μέγαρο Μαξίμου, 27 Σεπτεμβρίου, 2022.

Στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα είναι βαρύ. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι μουδιασμένη. Ο γαλάζιος κομματικός μηχανισμός τηρεί στάση αναμονής. Η κυβέρνηση κλείνει κάθε συζήτηση περί εκλογών. Όπως ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, την δεδομένη χρονική στιγμή «το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί καθόλου τον πρωθυπουργό».

Υπο αυτά τα δεδομένα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τον εορτασμό του Πάσχα ως «βαλβίδα εκτόνωσης» της κοινωνικής οργής, από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Αυτό αποτελεί και απαίτηση σχεδόν του συνόλου των γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι ζητούν να τους δοθεί «επιπλέον χρόνος» προκειμένου να μπορέσουν να βγούνε ξανά στις τοπικές κοινωνίες δίνοντας πειστικές απαντήσεις για την τραγωδία. Είναι γεγονός πως μετά το δυστύχημα οι περισσότεροι βουλευτές υπο τον φόβο της δημόσιας κατακραυγής απέχουν τόσο από τις δημόσιες εμφανίσεις τους όσο και από τις δημόσιες δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

  • «Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές χωρίς να δώσουμε απαντήσεις στους πολίτες. Ούτε μπορούμε να πάμε σε εκλογές απολογούμενοι ενώ πριν από μερικούς μήνες είχαμε θετικό αφήγημα» λένε σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους αρκετά γαλάζια στελέχη.

Από την κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως οι πολίτες απαιτούν άμεσα απαντήσεις πέρα από την παραδοχή του «ανθρώπινου λάθους» του σταθμάρχη και γνωρίζουν καλά πως το τραγικό δυστύχημα θα «ακολουθεί» την κυβέρνηση μέχρι τις κάλπες όποτε κι αν στηθούν.

Γνωρίζουν επίσης ότι η οργή των πολιτών θα εκφραστεί στις κάλπες είτε με την αντισυστημική ψήφο που θα ενισχύσει τα μικρότερα κόμματα που δεν έχουν κυβερνήσει είτε με αποχή από την εκλογική διαδικασία. Και στις δύο περιπτώσεις η ΝΔ θα μετρήσει απώλειες.

  • Η αντισυστημική ψήφος θα ενισχύσει τα μικρότερα κόμματα απο τα οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται η αυτοδυναμία, καθώς με βάση το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, όσο πιο πολλά κόμματα μπούνε στην Βουλή τόσο ανεβαίνει το ποσοστό της αυτοδυναμίας.

Επιπλέον, μέχρι τώρα η προεκλογική στρατηγική της ΝΔ είχε εστιάσει σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη των κεντρώων ψηφοφόρων οι οποίοι όμως μετά τα τελευταία γεγονότα φαίνεται να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβερνώσα παράταξη. 

Και για αυτό δεν πρόκειται ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές πριν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της ασφάλειας των σιδηροδρόμων που έχει προαναγγείλει και πριν λειτουργήσει πλήρως το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης (Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου).

  • Από το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζουν πως με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και για αυτό στήνουν μια πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για διαχρονικά προβλήματα των σιδηροδρόμων τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να χρεώσει εξ’ ολοκλήρου στην κυβέρνηση.

Από κυβερνητική πλευρά, ο πρωθυπουργός έχει ήδη προτείνει σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος στην επόμενη Βουλή να συσταθεί Ειδική Επιτροπή δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν το δυστύχημα στα Τέμπη είχε δηλώσει πως η χώρα έχει μείνει πίσω όσον αφορά τα σιδηροδρομικά έργα λέγοντας πως “είχαμε πάρα πολύ μεγάλες αστοχίες στον τρόπο με τον οποίον τα έργα αυτά σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν”.

Σχετικά Άρθρα