Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Επιστρέφει η Ακσενέρ στη συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτευσης

 Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Επιστρέφει η Ακσενέρ στη συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτευσης

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Εθνική Συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ακσενέρ επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την αποχώρηση της την Παρασκευή.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας αποδέχθηκε την πρόταση της Μεράλ Ακσενέρ να ανακοινωθούν ως Αντιπρόεδροι οι Δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς ώστε να γίνουν οι δύο εκτελεστικοί αντιπρόεδροι σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του CHP που μίλησε στο Reuters.

Τι ακριβώς συνέβη

Με την επίσκεψη των Δημάρχων Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, προέκυψε η φόρμουλα για την επιστροφή της Aκσενέρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που έγινε καθώς η ηγέτης του Καλού Κόμματος πήρε την έγκριση της φόρμουλας από τον ηγέτη του CHP για να παραστεί στη συνεδρίαση της Εθνικής Συμμαχίας.

Η κρίση που ξεκίνησε όταν η πρόεδρος του κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, αποχώρησε από το τραπέζι των έξι, έχει επιλυθεί. Λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση των ηγετών του CHP, του Κόμματος Ευθύνης, του Κόμματος DEVA, του Κόμματος του Μέλλοντος και του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς επισκέφθηκαν την πρόεδρο του κόμματος İYİ Μεράλ Ακσενέρ.

Η συνάντηση των 5 κομμάτων, η οποία επρόκειτο να συγκληθεί στις 14:00, αναβλήθηκε για τις 15:00 (τοπική ώρα), προκειμένου να αναμένει το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής. Με την επίσκεψη των δύο δημάρχων, η φόρμουλα για την επιστροφή της Ακσενέρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατέστη σαφής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο πρόεδρος της ομάδας του κόμματος IYI, Ισμαήλ Τατλίογλου, η Μεράλ Ακσενέρ πρότεινε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ανακοινώσει ότι οι Δήμαρχοι Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο ως αντιπρόεδροι, ενώ θα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του.

Η πρόταση της Ακσενέρ όμως παρουσιάζει κάποια ζητήματα σύμφωνα με τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του CHP Ιμπραΐμ Καμπόγλου. Οι δύο δήμαρχοι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους μέχρι τις εκλογές, καθώς δεν έχουν επισήμως την ιδιότητα του υποψήφιου αντιπροέδρου, αλλά θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους εάν διοριστούν ως αντιπρόεδροι μετά τις εκλογές, επεσήμανε ο Συνταγματολόγος.

Επίσης, σύμφωνα με τον Καμπόγλου, ο «καθυστερημένος» διορισμός των Γιαβάς και Ιμάμογλου ως αντιπροέδρων μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως φόρμουλα, επειδή υπάρχουν τοπικές εκλογές 10 μήνες μετά από αυτές τις εκλογές.

Συνοψίζοντας, αν δοθεί εκ των προτέρων η υπόσχεση ότι θα διοριστούν ως αντιπρόεδροι μετά από 10 μήνες, αυτό μπορεί να εφαρμοστεί.

Η μόνη άλλη λύση είναι να γίνει μια τροποποίηση του νόμου, ώστε η Δημαρχία και η Αντιπροεδρία να γίνονται μαζί, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σχετικά Άρθρα