Reuters: Η Ρωσία σφραγίζει τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2
Το Κρεμλίνο θεωρεί οτι οι σχέσεις του με την Ευρώπη δεν θα αποκατασταθούν σύντομα ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Ρωσία πρόκειται να σφραγίσει τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 καθώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την επισκευή ή την επανενεργοποίηση τους
Σύμφωνα με το Reuters, οι Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που αποτελούνται από δύο αγωγούς ο καθένας, κατασκευάστηκαν από τη ρωσική κρατική Gazprom για την μεταφορά 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως προς στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Τρεις από τους αγωγούς έσπασαν μετά από ανεξήγητες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ ένας από τους αγωγούς του Nord Stream 2 παραμένει άθικτος.
Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης έχουν διακόψει τις ροές από το Nord Stream 1 ενώ εμπόδισαν την λειτουργία του Nord Stream 2, ο οποίος είχε κατασκευαστεί και επρόκειτο να λειτουργήσει, παρά τις έντονες διαφωνίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, πριν από την εισβολή.
Η Gazprom, που έχει στην δικαιοδοσία της τους αγωγούς δήλωσε πρόσφατα πως είναι τεχνικά δυνατό να επισκευαστούν οι αγωγοί, όμως πηγές από το Κρεμλίνο ανέφεραν ότι «η Μόσχα δεν βλέπει την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της με τη Δύση σύντομα, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Ευρώπη θα βαρεθεί να πληρώνει ακριβά το LNG
Η Ευρώπη μείωσε δραστικά τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο, ενώ οι εξαγωγές της κρατικής Gazprom προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά σχεδόν 50% το 2022 για να φτάσουν στο μετασοβιετικό χαμηλό των 101 bcm.
Μια ρωσική πηγή ανέφερε ότι η Μόσχα θεωρεί την επαναλειτουργία των αγωγών απίθανη, για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να επισκευάσει ή να συντηρήσει τους αγωγούς, αν και δεν μελετά το ενδεχόμενο να τους παροπλίσει. Αυτό πιθανότατα θα σήμαινε τη σφράγιση των σπασμένων άκρων των αγωγών που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις και την τοποθέτηση μιας επικάλυψης στους σωλήνες για την αποφυγή περαιτέρω διάβρωσης από το θαλασσινό νερό.
Η Ρωσία, θεωρεί ότι όταν η Ευρώπη βαρεθεί να πληρώνει ακριβά το Αμερικανικό LNG θα ξανασκεφτεί την επιλογή των αγωγών και του ρωσικού φυσικού αερίου.