Πανελλήνιο πένθος και οργή για τις εγκληματικές ελλείψεις: Νέα συλλαλητήρια – “Οι ζωές μας μετράνε”

 Πανελλήνιο πένθος και οργή για τις εγκληματικές ελλείψεις: Νέα συλλαλητήρια – “Οι ζωές μας μετράνε”

Στο πένθος έχει βυθιστεί η χώρα και για δεύτερη ημέρα (Πέμπτη) πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείας διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις, για τις τραγικές παραλείψεις που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών. Φοιτητικοί σύλλογοι, που μετρούν πολλές απώλειες στις τάξεις τους, συνδικάτα, οργανώσεις της Αριστεράς βγήκαν για άλλη μια μέρα στους δρόμους ζητώντας εξηγήσεις και απαιτώντας να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία.

Από κοντά και οι μαθητές διαφόρων σχολείων της χώρας που έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τους αδικοχαμένους, με κυρίαρχο το συγκλονιστικό «πάρε με όταν φτάσεις», που παραπέμπει στη συνήθεια των γονέων να ζητούν απ’ τα παιδιά τους να τους ειδοποιήσουν κάθε φορά που ταξιδεύουν ότι έφτασαν καλά στον προορισμό τους.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 μμ στο Σύνταγμα με κάλεσμα από φοιτητές και μαθητές. Σιωπηρή διαμαρτυρία στις 19:00 της Παρασκευής στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα με κάλεσμα απ’ την Αλληλεγγύη για Όλους.

Πολλές χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα παρά τη βροχή στο κέντρο της Αθήνας για να εκφράσουν την οργή τους και να ζητήσουν το καταλογισμό ευθυνών για τη μεγάλη σιδηροδρομική τραγωδία. Στην Αθήνα διαδήλωσαν πάνω από 3.000 κόσμου με τα παιδιά από τις καλλιτεχνικές καταλήψεις στην κορυφή της πορείας.

https://twitter.com/partizanGreece1/status/1631338853519826957?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1631338853519826957%7Ctwgr%5Eed8b5166e09b9cdef447b4729de97f3659ad85ae%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fellada%2Fkoinonia%2F380477_aima-ton-nekron-tha-se-kyniga-potami-orgis-stin-athina

Βασικά συνθήματα:

  • Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει 
  • Στον δρόμο, στον δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο
  • Δεν ήταν ευθύνη ιδιωτική, ήταν δολοφονία κρατική
  • Μητσοτάκη κάθαρμα, άκου το καλά, το αίμα των νεκρών θα σε κυνηγά
  • Δεν ήτανε ατύχημα, ήταν δολοφονία, κάτω η Νέα Δημοκρατία

Η διαδήλωση κατέληξε στον ΟΣΕ, στο Μεταξουργείο, όπου ο δρόμος ήταν κλειστός με κλούβες, με την πορεία να ολοκληρώνεται στον σταθμό Αττική, εν μέσω βαριάς παρουσίας της αστυνομίας, η οποία χρησιμοποίησε χημικά και δακρυγόνα κατά των διαμαρτυρόμενων. 

Οι συγκεντρωμένοι νωρίτερα άνοιξαν ένα μεγάλο πανό μπροστά στη Βουλή με τη φράση «οι ζωές μας μετράνε», σε μια πολύ δυνατή στιγμή. 

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη όπου χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές και μαθητές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Πάρε με όταν φτάσεις», «Η άνοιξη σταμάτησε στα Τέμπη» και «4 χρόνια ατομική ευθύνη».

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες (μια του Εργατικού Κέντρου και μια με πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων) όπου τα συνθήματα «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» και «οι νεκροί μας-τα κέρδη τους» ήταν εκείνα που κυριάρχησαν εκατέρωθεν.

Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη Συγγρού έξω από τα γραφεία της εταιρείας Hellenic Train.

Σχετικά Άρθρα