• 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Προς τις 14 Μαΐου οι εκλογές – Δεν αλλάζει γνώμη ο Ερντογάν

 Τουρκία: Προς τις 14 Μαΐου οι εκλογές – Δεν αλλάζει γνώμη ο Ερντογάν

Μπορεί ο φονικός σεισμός να στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες Τούρκους, ωστόσο φαίνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στην απόφασή του για διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου.

Ολες οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η τάση είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τον Μάιο, εκτός αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για το αντίθετο τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του διευθυντή επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ο οποίος είναι ξεκάθαρος. «Δεν υφίσταται για εμάς θέμα αναβολής των εκλογών».

Με συνέντευξή στην «Κ» αποκλείει το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών στην Τουρκία και θεωρεί ρεαλιστικό στόχο την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών που υπόσχεται ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, δεν αποδέχεται τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και πολλών πολιτών για ανεπάρκεια του κράτους. Ζήσαμε, με διαφορά περίπου εννέα ωρών, τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς στην Τουρκία από το 1939. Με άλλα λόγια, μας ταρακούνησε όχι ένας, αλλά δύο πολύ μεγάλοι σεισμοί. Και οι δύο αυτοί σεισμοί ήταν μεγαλύτεροι από αυτόν που ζήσαμε στην περιοχή του Μαρμαρά το 1999. Επιπλέον, έντεκα επαρχίες ξεχωριστά επηρεάστηκαν από αυτήν την κατάσταση. Το έθνος μας αποκάλεσε αυτούς τους σεισμούς ως «η καταστροφή του αιώνα» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Η βοήθεια της Ελλάδας

Ο κ. Αλτούν αναφέρθηκε ακόμη στη βοήθεια της Ελλάδας καθώς και στην επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

« Μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, η Τουρκία έκανε αμέσως έκκληση για διεθνή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες έρευνας και διάσωσης από δεκάδες χώρες έφτασαν στην Τουρκία. Ανάμεσά τους ήταν και η Ελλάδα. Φυσικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα και όλες τις χώρες που μας στήριξαν.

Οσον αφορά τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, μπορώ να πω το εξής: Εμείς θέλουμε πάντα να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Είναι φυσικό να υπάρχουν κατά καιρούς διαφωνίες μεταξύ των κρατών. Πρέπει να επιλύσουμε τις εν λόγω διαφορές στη βάση ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου και ευθυδικίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το τουρκικό έθνος δεν αρνήθηκε ποτέ το χέρι φιλίας που του προσφέρθηκε».