Παρασκήνιο: Οριστική έξοδος του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ – Η επόμενη μέρα και οι άγνωστες κινήσεις που οδήγησαν στα άκρα τις σχέσεις του με την ηγεσία
Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί σε διευρυμένη σύνθεση αύριο Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, «αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται πως «έχει πάρει τις αποφάσεις του» και αυτές συνίστανται στο να δείξει την έξοδο στον Π. Πολάκη. Αυτή είναι η ουσία της πρότασής του με την οποία ο βουλευτής Χανίων παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, θέση που αναμένεται να επικυρωθεί στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που θα συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό την Τρίτη. Ο Π. Πολάκης θα ελεγχθεί για «συστηματική παραβίαση από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και στην επίσημη ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που, αν συνδυασθεί με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του πρώην υπουργού, προδιαθέτει για το ποια θα είναι η κατάληξη.
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική».
Τονίζεται δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του», ενώ, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον Παύλο Πολάκη, προστίθεται ότι «νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».
Της ανακοίνωσης του κόμματος είχε προηγηθεί ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος απαντώντας στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τον αφήσει εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και της άτυπης ενημέρωσης του κόμματος, είχε γράψει:
«Θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Με “πηγές” δεν θα ανοίξω διάλογο ….
Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκεί θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο!»
Κύκλοι του κόμματος είχαν δώσει σκληρή απάντηση στην αρχική ανάρτηση του βουλευτή και σε όσα υποστήριζε για «βαθύ κράτος», δικαστές και δημοσιογράφους, εκτιμώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο ίδιος ο Κρητικός βουλευτής θέτει εαυτόν εκτός της εκλογικής μάχης. Όπως υποστήριζαν, η συλλογική θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περιλαμβάνει «προσωπική στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστών», ενώ προσέθεταν ότι οι ενέργειες αυτές αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση σε μια κρίσιμη περίοδο.
Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που προκάλεσε τις ραγδαίες εξελίξεις
Όπως όλα δείχνουν ο Παύλος Πολάκης οδηγείται οριστικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από τις δημόσιες αναρτήσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού, υπήρξαν και άλλες κινήσεις (που δεν έγιναν δημοσίως γνωστές) οι οποίες «δοκίμασαν» την υπομονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί μετά την 19η Φεβρουραίου και την – δημόσια- απαίτηση του Παύλου Πολλάκη να περιληφθεί στενός συνεργάτης του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, συνιστούσαν μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία. Με τον Κρητικό πολιτικό να έχει κάνει μεν ένα βήμα πίσω, δηλώνοντας πώς τα θέματα αυτά θα συζητηθούν εντός των οργάνων, αλλά ταυτόχρονα «προαναγγέλλει» σύγκρουση στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να συνεδριάσει. Ακόμη και τότε όμως η Κουμουνδούρου είχε δηλώσει πως το θέμα «θεωρείται λήξαν». Δίνοντας σαφές μήνυμα προς τον Παύλο Πολάκη πως η διένεξη πρέπει να σταματήσει σε αυτό το σημείο.
- Όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ όμως, φαίνεται πως ο Παύλος Πολάκης είχε από τότε λάβει τις αποφάσεις του. Επιλέγοντας να φτάσει την αντιπαράθεση έως το τέλος. Κάτι το οποίο πραγματοποίησε με την χθεσινή του ανάρτηση, που κινούνταν όχι μόνον «εκτός πνεύματος» αλλά σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Θυμίζουμε ότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαμηνύσει ότι δεν εμφορείται από ρεβανσιστικό πνεύμα σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Παύλος Πολλάκης όχι απλά κινήθηκε στην ανάποδη τροχιά θεωρητικώς, αλλά κατονόμασε δεκάδες πρόσωπα (δικαστικούς, δημοσιογράφους κ.λ.π) λέγοντας πως πρέπει «να καθαρίσουμε από αυτούς». Δίχως να κρύβει μάλιστα την αποδοκιμασία του για το έντυπο στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να παραχωρήσει συνέντευξη. Επίσης κατέθεσε προτάσεις που δεν περιέχονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει ανακοινωθεί.
- Με λίγα λόγια ο πρώην υπουργός επέλεξε να «βρεθεί απέναντι» τόσο στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός του όσο και στον πρόεδρό του. Μια συνθήκη που όπως εκτίμησαν στην Κουμουνδούρου δεν άφηνε κανένα περιθώριο ανοχής.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον ζυγίζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτιμώντας ως δεδομένο ότι η πορεία με τον Παύλο Πολάκη δεν θα είναι εφεξής κοινή. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, που φημίζεται ώς ένας πολιτικός με έφεση στην ανάλυση των αιφνίδιων καταστάσεων και στην προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, αναμένεται να εστιάσει πλέον στην διαχείριση της νέας πραγματικότητας. Με όσα αρνητικά εμπεριέχει αλλά και τυχόν θετικές πλευρές της.
Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην αποπομπή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθαν διευρύνουν τις «γέφυρες» πολιτικής επικοινωνίας με πολίτες και ψηφοφόρους από τον χώρο του κέντρου. Κυρίως αυτούς που δεν συμφωνούσαν με την λογική και το ύφος που απέπνεε η δημόσια παρουσία του Χανιώτη πολιτικού. Αυτό θα έχει πιθανότατα την αντανάκλασή του και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Οι εξελίξεις δεν “ακούστηκαν” καθόλου ευχάριστα στο πολιτικό ακροατήριο που αποτελεί τον «σκληρό πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όπως αυτός διαμορφώθηκε από το 2015 και μετά. Εκεί δηλαδή που ο Παύλος Πολάκης εκτιμάται ότι είχε την υψηλότερη απήχηση. Δεν μπορεί πάντως να παραγνωρίσει κανείς ότι πρόκειται για ένα τμήμα των ψηφοφόρων που εξαιρετικά δύσκολα θα έκανε οποιαδήποτε άλλη επιλογή στην κάλπη, από τον να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά το καθαρά εκλογικό πεδίο, στο νομό Χανίων όπου και επρόκειτο να κατέλθει ο Παύλος Πολάκης ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούσε να ανατρέψει θεαματικά τους συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί στις εκλογές του 2019. Πάντως η συγκομιδή του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν μόλις μία κερδισμένη κοινοβουλευτική έδρα: Αυτή του Παύλου Πολάκη με 15.443 ψήφους, την οποία φιλοδοξεί να διατηρήσει και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Εισαγγελική παρέμβαση
Επίσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, με παρέμβασή του ζητά από την προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου, να πραγματοποιήσει προκαταρκτική έρευνα για τυχόν τέλεση εκ μέρους του βουλευτή δύο τουλάχιστον αδικημάτων: της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών. Η Εισαγγελία θα αποστείλει την υπόθεση, όπως προβλέπεται, και στη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν τίθεται ή όχι θέμα άρσης της βουλευτικής του ασυλίας.
- Η ανάρτηση Πολάκη έγινε άλλωστε η αφορμή για σκληρά σχόλια, αλλά και εκμετάλλευση από τα άλλα κόμματα, κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που ζήτησαν διαγραφή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ επαναφέρουν και το θέμα της καταδίκης του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο, πρόσφορο θέμα εν όψει και των εκλογών.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει διάφορα διαδικαστικά και επικοινωνιακά, σχετικά με τη ζημιά που υφίσταται, δεν βρίσκει όμως να πει ούτε μία κουβέντα για τις προγραφές και για την ουσία όσων απαράδεκτων είπε ο κ.Πολάκης. Οι επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης άλλωστε δεν ήταν κάποια παρέκκλιση του κ. Πολάκη, αλλά η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομόφωνη απόφαση για τον κ. Παππά. Καταφανώς οι επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης και κατά δημοσιογράφων είναι η επίσημη γραμμή του κ. Τσίπρα, την οποία ο κ. Πολάκης εκφράζει με πολύ πιο χοντροκομμένο τρόπο. Πραγματική καταδίκη των απόψεων του κ. Πολάκη δεν αποτελεί μόνο η αυτονόητη διαγραφή του, αλλά και η ανοικτή καταγγελία των απόψεων που εξέφρασε. Απαιτούμε εκτός από τη διαγραφή του κυρίου Πολάκη, την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ του καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά. Μόνο η διαγραφή του κ. Πολάκη δεν αρκεί», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου» και τόνισε ότι έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων και άλλων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα είναι η επόμενη φορά «”είτε με το καλό είτε με το άγριο”», αλλά και της «πλήρους κάλυψης στον ομόφωνα καταδικασμένο από την ελληνική Δικαιοσύνη, Νίκο Παππά, τον οποίον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το ηθικό σθένος να θέσει εκτός ψηφοδελτίων».
Στο δικό του σχόλιο για την αντιπαράθεση σχετικά με την ανάρτηση Πολάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μιλά για «πολύ βολική αντιπαράθεση που εντοπίζει το “βαθύ κράτος” σε κάποιους δημοσιογράφους και δικαστικούς κι όχι σε όσους έχουν τα “κλειδιά” της οικονομίας, με βάση τα οποία ελέγχουν και παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς του κράτους, στα ΜΜΕ, στις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα δικά τους συμφέροντα. Και φυσικά με αυτόν τον τρόπο να μένουν στο απυρόβλητο οι κοινές αντιλαϊκές δεσμεύσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όλους αυτούς».
Και καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση -και με δεδομένες τις πολιτικές διάφορες του ΚΚΕ με τον συγκεκριμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά- η εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική εξέταση με αφορμή μια ανάρτηση πολιτικού περιεχομένου, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή διαφωνία με αυτήν, είναι ενέργεια απαράδεκτη που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σημείωσε: «Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Πολάκης ήταν γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ίδιο γνωστή ήταν στον κ. Πολάκη και η ενσωμάτωση και παράδοση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ολιγαρχικό σύστημα μετά την συνθηκολόγηση το βράδυ της 5ης Ιουλίου του ’15. Ας μην κοροϊδεύομαστε».
Η ΕΣΗΕΑ, καταδίκασε την ανάρτηση του βουλευτή Χανίων.
Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την αποπομπή Πολάκη και για την εισαγγελική παρέμβαση
Τα μηνύματα του Αλ. Τσίπρα πλέον είναι σαφή και προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως σαφής είναι και η απόφαση που έχει πάρει και η οποία περνά μέσα από την πρότασή του για παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, που θα τεθεί στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου σε διευρυμένη σύνθεση την προσεχή Τρίτη.
- Ο Πρόεδρος του κόμματος δεν εκβιάζεται.
- Ο αγώνας κατά της διαφθοράς του «καθεστώτος Μητσοτάκη» είναι αγώνας συλλογικός και δεν μπορεί να γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας, αλλά με σχέδιο, σοβαρότητα και θεσμική υπευθυνότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική.
- Δεν δικαιούται κανείς να ρίχνει νερό στο μύλο του Μητσοτάκη, και ειδικά λίγο πριν την προκήρυξη των κρίσιμων εκλογών, σε μία συγκυρία που η κοινωνία αγωνιά για την επιβίωσή της.
- Το λόγο πλέον έχουν τα όργανα του κόμματος, στο πλαίσιο της συλλογικής του λειτουργίας.
Ήδη πάντως από το βράδυ της Κυριακής ο Π. Πολάκης αποτελεί παρελθόν από τον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά από απόφαση του κ. Τσίπρα, με τον Γιάννη Ραγκούση να αναλαμβάνει τη θέση του και τον έμπειρο κοινοβουλευτικά Δημήτρη Τζανακόπουλο να επανέρχεται ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.
Α λα καρτ ευαισθησία με την εισαγγελική παραγγελία
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως με αφορμή την εισαγγελική παραγγελία για την ανάρτηση του Π. Πολάκη, από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για αλα καρτ ευαισθησία, υπενθυμίζοντας πως οι ταγοί της Δικαιοσύνης δεν είχαν βρει να πουν μία λέξη όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης απειλούσε πως θα «γδάρει» και θα βάλει φυλακή δικαστές και συγκεκριμένα την κυρία Τουλουπάκη ή πιο πρόσφατα όταν η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου που έκανε απαλλακτική εισήγηση για τον Νίκο Παππά, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρότατων πυρών από σημαντική μερίδα των φιλοκυβερνητικών Μέσων. Όσο για την ευαισθησία της ΝΔ για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν, πέρα από τις παρακολουθήσεις και τις καθεστωτικές πρακτικές Μητσοτάκη, πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αποκαλέσει «εγκληματική συμμορία» τους δημοσιογράφους του Documento, για να αθωωθούν λίγο αργότερα για τη δήθεν σκευωρία Novartis.