“Διάσπαση” G20 λόγω Ουκρανίας – Ο ρόλος του Πεκίνου και η συζήτηση για βοήθεια στη Μόσχα
Η Ινδία, προεδρεύουσα της G20, ήταν απρόθυμη σε αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ όπως αναμενόταν το Πεκίνο και η Μόσχα βρέθηκαν απέναντι σε όσους με δριμύτητα καταδίκασαν τη Ρωσία για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας.
Μάλιστα, μετά το πέρας της συνόδου, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δύση ότι «αποσταθεροποίησε» τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 προσπαθώντας να «εκβιάσει» ένα κοινό ανακοινωθέν για την Ουκρανία.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας που οι εργασίες της G20 συνεχίζουν να αποσταθεροποιούνται από τη συλλογική Δύση και να χρησιμοποιούνται με αντιρωσικό και καθαρά συγκρουσιακό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την Μόσχα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η G7 «διατάραξαν την υιοθέτηση συλλογικών αποφάσεων» προσπαθώντας να επιβάλουν μια «υπαγόρευση» μέσω «σαφούς εκβιασμού» ώστε η ερμηνεία τους για τη σύγκρουση στην Ουκρανία να εμφανίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της ότι εξέδωσαν «τελεσίγραφα» σε «πολλές αντιπροσωπείες».
«Προτρέπουμε τη συλλογική Δύση να αποκηρύξει την καταστροφική της πολιτική το συντομότερο δυνατό, για να συνειδητοποιήσει τις αντικειμενικές πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου», ανέφερε η ανακοίνωση.
Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία να εκδώσει ως προεδρεύουσα περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Κίνα μπλόκαρε το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.
Η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν είχε δηλώσει προηγουμένως στο Reuters ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» το τελικό ανακοινωθέν να καταδικάζει την Ρωσία.
Η Κίνα, η οποία δεν έχει ούτε καταδικάσει ούτε επιδοκιμάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει επιρρίψει μερίδιο της ευθύνης στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο.
Ο Ουάνγκ Γι, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, είχε συνάντηση στις 22 Φεβρουαρίου με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τον κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στις σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις του να λέει πως Κίνα και Ρωσία είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους.
Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης εκτός από τη συνάντηση με τον Πούτιν είδε και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με απώτερο σκοπό «την προώθηση της σχέσης μεταξύ των δύο συμμάχων».
- Θυμίζουμε πως για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, η Κίνα, παρουσίασε σχέδιο μέσω του οποίου ζητείται από Μόσχα και Κίεβο να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί στις αρχές του Απριλίου την Κίνα, ζητώντας από το Πεκίνο «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης επί της Ρωσίας» για τον τερματισμό της επίθεσης και την οικοδόμηση της ειρήνης.
Η πρόταση της Κίνας για κατάπαυση του πυρός αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τις ΗΠΑ, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να κάνει λόγο για πληροφορίες που θέλουν το Πεκίνο να «εξετάζει την παροχή πολεμικής υποστήριξης» στη Μόσχα. Μάλιστα, ένα πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel αναφέρει ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κινεζική εταιρεία προκειμένου να εφοδιαστεί με drones – καμικάζι.
Από την πλευρά της, η Κίνα αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «λασπολογία» και έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.
- Η Κίνα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τους οικονομικούς κινδύνους που θα είχε μια άμεση στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία των δυτικών προειδοποιήσεων.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το εν λόγω σενάριο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, αν και υπάρχουν και εκείνοι που επισημαίνουν πως το Πεκίνο θα συνεχίσει να εξετάζει τις ισορροπίες ανάμεσα στο ρίσκο και το όφελος, επιλέγοντας ίσως πιο έμμεσους και υπόγειους τρόπους για να στηρίξει τη Ρωσία.