• 29 Μαρτίου, 2024

Αρνητικός ο Μπάιντεν στην ειρηνευτική διαμεσολάβηση του Πεκίνου για την Ουκρανία: “Δεν είναι λογική η ιδέα… ” – Ευρωπαϊκές πιέσεις σε Ζελένσκι και νέες κυρώσεις στη Μόσχα

 Αρνητικός ο Μπάιντεν στην ειρηνευτική διαμεσολάβηση του Πεκίνου για την Ουκρανία: “Δεν είναι λογική η ιδέα… ” – Ευρωπαϊκές πιέσεις σε Ζελένσκι και νέες κυρώσεις στη Μόσχα

Η ιδέα η Κίνα να αναλάβει να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι «λογική», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News με τις δηλώσεις έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου θέσεων από την κινεζική διπλωματία για την ένοπλη σύρραξη.

Με δεδομένο ότι «το επαινεί ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;» είπε ο κ. Μπάιντεν αναφερόμενος στο κείμενο κατά συνέντευξη που παραχώρησε έναν χρόνο μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

  • «Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν», συνέχισε. «Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική», επέμεινε.

Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χθες από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων καλεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ προειδοποιεί εναντίον της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Το κείμενο γενικότερα επαναλαμβάνει ήδη διατυπωμένες θέσεις της Κίνας αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε τον πόλεμο, που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν χρειάζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 στον πόλεμο με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας πως αποκλείει την αποστολή στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία επί του παρόντος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. «Δεν χρειάζεται F-16 τώρα. Το αποκλείω για την ώρα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

  • Την ίδια ώρα τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν φόρμουλα επανεκκίνησης του διαλόγου που έχει βαλτώσει.

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία θεωρούν ότι η ισχυροποίηση των δεσμών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί το Κίεβο ώστε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη και αν συνεχιστεί η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα, υποστηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των τριών χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με την οποία η Ουκρανία θα αποκτούσε ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά για την άμυνά της, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

  • Το εν λόγω σύμφωνο δεν θα περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ούτε θα προσφέρει στο Κίεβο την «προστασία» του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. Αλλά οι πηγές λένε ότι θα παρέχει στην Ουκρανία τα στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Με όλα να είναι ανοιχτά και τους αξιωματούχος να υποστηρίζουν δημόσια «το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες επαφίεται στην Ουκρανία», εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκαλύψεις της WSJ στο τι συμβαίνει σε ιδιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η Ουκρανία θα καταφέρει να εκδιώξει τους Ρώσους από την Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες της (Ντονμπάς) ή για πόσο διάστημα θα συνεχίσει η Δύση να στηρίζει την πολεμική προσπάθεια, ιδίως αν η σύγκρουση καταλήξει σε αδιέξοδο. «Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, όμως τι σημαίνει αυτό; Αν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα με αυτήν την ένταση, οι απώλειες για την Ουκρανία θα γίνουν αφόρητες. Και κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να ανακτήσει την Κριμαία», φέρεται να δήλωσε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

  • Πρόκειται για μια παραδοχή που αν επιβεβαιωθεί αλλάζει όλα τα δεδομένα που με κόπο φρόντιζαν (σ.σ. αυτήν την εβδομάδα) να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και άλλοι Δυτικοί ηγέτες περί ενότητας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Αυτό γιατί στις αρχές του μήνα, πηγές τις οποίες επικαλείται η WSJ είπαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διεμήνυσαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (όταν συναντήθηκαν μαζί του στο Παρίσι) ότι πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Μακρόν φέρεται επίσης να του είπε ότι ακόμη και θανάσιμοι εχθροί όπως η Γαλλία και η Γερμανία έκαναν ειρήνη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νέες κυρώσεις από την ΕΕ στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ η Πολωνία συμφώνησε να αποδεχτεί τη νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, όμως η συγκατάθεσή της δόθηκε υπό όρους και εξαρτάται από έξι σημεία, μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο PAP, επικαλούμενο δηλώσεις του πρεσβευτή της χώρας Αντρέι Σάντος.

  • Νωρίτερα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις κυρώσεις, ούτε κατά την τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεών τους, επειδή η Βαρσοβία απέρριπτε το αίτημα της Ιταλίας για πιο χαλαρό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού καουτσούκ.

Μετά τις δηλώσεις του Σάντος, η Σουηδία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι εγκρίθηκε η δέκατη δέσμη κυρώσεων. “Η ΕΕ στέκει ενωμένη στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειάζεται”, αναφέρεται στην ανάρτηση.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσεως αλλά και μέτρα εναντίον οντοτήτων που στηρίζουν τον πόλεμο, διαδίδουν προπαγάνδα ή παραδίδουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία.