• 29 Μαρτίου, 2024

Οικονόμου: Εξτρεμισμός χειρίστου είδους η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παππά

 Οικονόμου: Εξτρεμισμός χειρίστου είδους η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παππά

«Σε μία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπως είναι η Ελλάδα, ισχύει η διάκριση των εξουσιών και η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια και μόνο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, μη αποδεχόμενος αυτή τη θεμελιώδη συνταγματική πρόβλεψη, αμφισβητεί τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος και του Πολιτεύματος. Όσα λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παππάς θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο εξής: δεν υπάρχει νομιμότητα, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα∙οι αποφάσεις είναι καλές και δίκαιες μόνο όταν συμφωνούμε με αυτές, δεν υπάρχουν θεσμοί, μονάχα λαός».

«Πρόκειται για απόψεις που συνιστούν τον τραμπισμό αλά γκρέκα και παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου» σημειώνει ο κ. Οικονόμου και υπογραμμίζει:

«Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό να επιβάλλει δικαιοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης! Αυτή και μόνο η αποστροφή συνιστά εξτρεμισμό χειρίστου είδους και ευθεία βολή εναντίον της Δημοκρατίας μας. Όποιος θέλει να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, επιδιώκει να γίνει τύραννος.

Ο κ. Τσίπρας, τέσσερις ώρες μετά την ομόφωνη απόφαση καταδίκης τού παλιότερου και στενότερου συνεργάτη του, παραμένει άφαντος και άφωνος. Οφείλει να απαντήσει:

  • Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;
  • Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας;
  • Θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά; Αν όχι τότε για να κρατάει ο κ. Τσίπρας τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια καταλαβαίνουμε πόσο ”κρατάει” ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα».

ΝΔ: Υπάρχουν όντως δικασταί εις τας Αθήνας

Η ΝΔ μετά την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ανέβασε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της δημοκρατίας για άλλη μια φορά νίκησε το σκοτάδι».

Και το σχόλιο της ΝΔ είναι: «Ναι. Υπάρχουν όντως δικασταί εις τας Αθήνας. Και καταδίκασαν ομόφωνα τον συνεργάτη σας. Ομόφωνα και αμετάκλητα ένοχος ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για παράβαση καθήκοντος».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή, αλλά το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες»

«Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή, αλλά το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ για την καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, τονίζοντας πως είναι αντίθετη με την εισήγηση της εισαγγελέα και την αλήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ως ένοχο τον Νίκο Παππά για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επέβαλε χρηματική ποινή.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για «απόφαση στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS» και την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Γιάννης Οικονόμου.

«Το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα από την εισήγηση της εισαγγελίας, αντίθετα από τις αθωωτικές αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση, αντίθετα από τη λογική. Και δυστυχώς αντίθετα και από την αλήθεια. Προφανώς η απόφασή του είναι σεβαστή, αλλά το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες και από την πραγματικότητα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται παράβαση καθήκοντος η τήρηση του Συντάγματος.

«Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ και εκποιούν δημόσιο πλούτο τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν; Ευτυχώς πολύ σύντομα επ’ αυτού θα αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Και η ετυμηγορία του θα είναι δικαιοσύνη παντού. Και στη κοινωνία και στην οικονομία αλλά και στην απονομή της δικαιοσύνης», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Παππάς: Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τους «γαλάζιους κοριούς»

Στην πρώτη αντίδρασή του ο Νίκος Παππάς, σχολίασε με μήνυμά του στο Facebook, πως η απόφαση είναι στο πνεύμα της « Novartis και Siemens».

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS», αναφέρει και σημειώνει πως «φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο».

«Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον» καταλήγει ο κ. Παππάς.

«Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους “γαλάζιους κοριούς” και τις “γαλάζιες ακρίδες”», τονίζει ο κ. Παππάς και συνεχίζει:

«Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα».

Οι αποφάσεις για τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα

Τριετή αναστολή της ποινής του Νίκου Παππά αποφάσισε ομόφωνα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ νωρίτερα εξάντλησε τα όρια αυστηρότητας του νόμου, επιβάλλοντας στον πρώην Υπουργό ομόφωνα φυλάκιση 2 ετών, που είναι το ανώτατο όριο ποινής, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, για το οποίο κρίθηκε ένοχος.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης το ύψος της χρηματικής ποινής του Χρήστου Καλογρίτσα στα 5.000 ευρω.

Παράλληλα το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα, που ζήτησε να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία η κατάθεση της γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα, προκειμένου να διερευνηθεί η αλήθεια των ισχυρισμών της ότι, έβλεπε να φεύγουν από το γραφείο του εργοδότη της χρηματικά ποσά προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τους έκρινε ομόφωνα ένοχους για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε ότι ο πρώην Υπουργός δεν επιθυμεί ελαφρυντικά, επειδή δεν νιώθει ένοχος και δεν έχει διαπράξει καμμία παράβαση καθήκοντος.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προανήγγειλε ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης μετά την απόφαση της ποινής στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε επίσης την απόφαση πολιτική, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται».

Η δήλωση του Γιάννη Μαντζουράνη

«Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:

Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.

Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.

Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

Ο Θεόδωρος Μαντάς, επίσης συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά δήλωσε από πλευράς του, εξερχόμενος του Δικαστηρίου:

«Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.

Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Τέλος, ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Βαγγέλης Γεωργακόπουλος δήλωσε: «Σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική».