• 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μακρόν παρασημοφόρησε κρυφά τον Τζεφ Μπέζος – Αντιδράσεις στη Γαλλία (vid)

 Ο Μακρόν παρασημοφόρησε κρυφά τον Τζεφ Μπέζος – Αντιδράσεις στη Γαλλία (vid)

Πυρά δέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν από μερίδα της Αριστεράς ότι είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων», καθώς απένειμε αθόρυβα στον ιδρυτή της Amazon, Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.

Η παρασημοφόρηση, που δεν πήρε δημοσιότητα, έγινε στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα εθνικής κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Ο Τζεφ Μπέζος είναι «ένας εταίρος σε πρωτοβουλίες για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας στις οποίες ηγείται η Γαλλία, ιδίως για την προστασία των δασών», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Αντιδράσεις από την Γαλλική Αριστερά

Η παρασημοφόρηση του ιδρυτή της Amazon προκάλεσε αντιδράσεις από πολλούς αριστερούς βουλευτές.

«Αφού παρασημοφόρησε τον χασάπη Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας) που δολοφονεί δημοσιογράφους, ο Μακρόν παρασημοφορεί τώρα με τη Λεγεώνα της Τιμής τον Τζεφ Μπέζος, πρωταθλητή της φοροδιαφυγής, της λεηλασίας θέσεων εργασίας και της φύσης. Περισσότερο από ποτέ ο πρόεδρος των πλουσίων!», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του κόμματος Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Μπαστιέν Λασό.

«Μπράβο Τζεφ Μπέζος!», είπε ειρωνικά η ευρωβουλευτής Λέιλα Σαμπί. «Ενώ πορευόμαστε ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του προγράμματος, ο Μακρόν σας παρασημοφόρησε στο όνομα της Γαλλίας για να ξεφύγετε από φόρους δισεκατομμυρίων, να καταστρέψετε τον πλανήτη, να κατασκοπεύσετε υπαλλήλους. Μια άξια ανταμοιβή από τα χέρια του προέδρου των πλουσίων!».

H ευρωβουλευτής Μανόν Όμπρι κατήγγειλε τη «φαεινή ιδέα του Μακρόν», σε ένα «πλαίσιο κερδών ρεκόρ της CAC40, πληθωρισμού, μαζικής κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), Φαμπιάν Ρουσέλ εξέφρασε με ειρωνεία τη συγκίνησή του στο Twitter από την παρασημοφόρηση σε έναν «παγκόσμιο εκμεταλλευτή και βασιλιά της φορολογικής βελτιστοποίησης». «Το δόγμα του προέδρου: τιμωρήστε όλους τους Γάλλους, επιβραβεύστε τους δισεκατομμυριούχους».

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ερβέ Σολινιάκ ομολόγησε την έκπληξή του: «Λεγεώνα τιμής για τον Μπέζος σε αναγνώριση του ΕμανοΕμάνουελυέλ Μακρόν; Να είσαι ο καλύτερος στην αποφυγή φόρων; Να είσαι ο μεγαλύτερος τυμβωρύχος στο παραδοσιακό εμπόριο; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του Τζεφ Μπέζος ανέρχεται σε 119 δισ. δολάρια, κάτι που τον καθιστά τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, μετά τον Γάλλο ιδιοκτήτη της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, την πλουσιότερη προσωπικότητα στον κόσμο.