• 29 Μαρτίου, 2024

Πόθεν Έσχες: Διευκρινίσεις Τσιάρα για τις συζύγους των πολιτικών

 Πόθεν Έσχες: Διευκρινίσεις Τσιάρα για τις συζύγους των πολιτικών

Κανονικά στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των συζύγων βουλευτών δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε επίμαχη ρύθμιση.

Τέλος στο ζήτημα που προέκυψε με συγκεκριμένη διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θέλησε να βάλει ο Κώστας Τσιάρας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια.

Ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι θα γίνεται η δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες των συζύγων των βουλευτών κανονικά, καθώς είχαν ήδη αρχίσει να διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα στη δημόσια σφαίρα.

«Ζητώ τον λόγο για να διευκρινίσω ένα ζήτημα, για το οποίο βλέπω ότι παίρνει χώρο δημοσιότητας, αυτή τη στιγμή, με μια δυστυχώς παρελκυστική τακτική, η οποία επαναλαμβάνεται δυστυχώς συχνά, τελευταία», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Όταν νωρίτερα βρισκόταν στο βήμα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, του διευκρίνισα ότι η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των συζύγων υποχρέων, βεβαίως και θα δημοσιοποιείται. Παρόλα αυτά βλέπω να αναφέρεται ότι από την πλευρά τής κυβέρνησης, υποτίθεται υπάρχει πρόθεση να μην συμβεί αυτό. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Το δηλώσαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι θα γίνεται δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των συζύγων των υποχρέων. Τελεία και παύλα».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Κύριε Τσιάρα, εμείς σας το είπαμε απολύτως καλόπιστα εξ αρχής και εσείς καλόπιστα γνέψατε ”ναι”. Για να γίνει όμως μια κουβέντα νόμος, χρειάζεται να φέρετε μια νομοτεχνική. Περιμέναμε μισή ώρα. Λέμε ”καθυστέρησε ο υπουργός”. Περιμέναμε μια ώρα. Λέμε ”καθυστέρησε ο υπουργός”. Μιάμιση ώρα, δύο ώρες, δύομισι, τρεις ώρες. Είμαστε εδώ. Καλόπιστα πάλι. Φέρτε τη νομοτεχνική, να σταματήσουμε και εμείς να έχουμε αμφιβολίες. Τη νομοτεχνική», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

«Κύριε Ζαχαριάδη, ενδεχομένως δεν έχετε παρακολουθήσει την πρακτική των συζητήσεων των νομοσχεδίων που αφορούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Γι΄αυτό τον λόγο και μόνο μπορώ να σας καταλάβω. Διαφορετικά, θα έλεγα ότι μάλλον περί άλλων τυρβάζετε», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Ό,τι έχουμε προαναγγείλει και ό,τι έχουμε πει, πάντα αποτυπώνεται στις νομοτεχνικές βελτιώσεις. Και όλα αυτά είναι ζητήματα που σε μια ζώσα κοινοβουλευτική διαδικασία, ξέρετε καλά, ότι θέλουν και τον χρόνο τους και το περιθώριο, προκειμένου να εξαντληθούν, με βάση τη διατύπωση, μέχρι και της τελευταίας λέξεως. Και προφανώς δεν είναι και το μόνο ζήτημα που διατυπώνεται, μέσα από μια νομοτεχνική βελτίωση. Ξέρετε έρχεται συνολικά και όχι μόνο για ένα ζήτημα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί θα αποτυπωθούν στις νομοτεχνικές βελτιώσεις».