Έντι Ζεμενίδης:” Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Ελλάδας- Να γίνει άμεσα η διάσκεψη με Ισραήλ και Κύπρο”

 Έντι Ζεμενίδης:” Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Ελλάδας- Να γίνει άμεσα η διάσκεψη με Ισραήλ και Κύπρο”

Να καθοριστεί το ταχύτερο δυνατόν ημερομηνία πραγματοποίησης του υπουργικού συμβουλίου «3 συν 1»(Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ), ζήτησε χθες ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μιλώντας διαδικτυακά στο 1st East Macedonia & Thrace Forum, το οποίο διοργανώνεται από το Ολυμπία Φόρουμ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal.

Κατά την ενότητα με τίτλο «The US- Greek strategic partnership and its impact on Greece’s path towards stability» και κληθείς να κάνει την αποτίμηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, ο κ.Ζεμενίδης επισήμανε ότι παρότι αυτές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο προωθούνται διαδικασίες, όπως το προαναφερόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Οπως είπε, αντιλαμβάνεται ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε πολλά δεδομένα, όπως και η διενέργεια εκλογών σε Ισραήλ και Κύπρο, παρόλα αυτά το «3 συν 1» έπρεπε να έχει ήδη γίνει. «Υπάρχει κάτι πολύ σίγουρο, ότι η Ελλάδα έχει δείξει ξανά και ξανά, σε δύο (αμερικανικές) κυβερνήσεις ότι παίζει τρομερό ρόλο στην περιοχή και είναι αξιόπιστος εταίρος, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς αυτό πλέον. Η Αμερική πρέπει τώρα να δείξει ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος. Θέλω ημερομηνία για το “3 συν 1”» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτή η τετραμερής συνάντηση θα πρέπει να γίνει το συντομότερο, σε επίπεδο υπουργών, ώστε να λάβει ένα μήνυμα και η Τουρκία.

Ο κ.Ζεμενίδης υπενθύμισε ακόμα ότι κατά το πρώτο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το 2019, όταν ήταν ακόμα Πρόεδρος ο Τραμπ, «ο Μενέντεζ παρέθεσε δείπνο με τον (Τζιμ) Ρις και ήρθαν και κάθισαν 12 Γερουσιαστές με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και στο τέλος τού τύπωσε το νομοσχέδιο του East Med και του το παρέδωσε» δηλώνοντας με αυτό το δώρο -όπως το χαρακτήρισε- ότι η πιο σημαντική χώρα- εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η Ελλάδα. Ο κ.Ζεμενίδης κάλεσε τέλος τους Ελληνες να αναπτύξουν σχέσεις στις ΗΠΑ και να παρουσιάσουν τις ελληνικές θέσεις και στα αμερικανικά πανεπιστήμια και όχι μόνο σε fora.