Επίσκεψη Μπλίνκεν/Δεύτερη ανάγνωση: Ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή – Διαπιστώσεις, οφέλη και η συνέχεια στα ελληνοτουρκικά

 Επίσκεψη Μπλίνκεν/Δεύτερη ανάγνωση: Ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή – Διαπιστώσεις, οφέλη και η συνέχεια στα ελληνοτουρκικά

Με εμφατικό τρόπο έγινε αισθητή η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή ενώ σε Ελλάδα και Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη προεκλογική περίοδος με τα εθνικά θέματα ψηλά στην ατζέντα. Παράλληλα η επίσκεψη Μπλίνκεν έγινε σε σαφώς διαφορετικό κλίμα από αυτή που σχεδιάζαν στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ. Οι φονικοί σεισμοί και όσα ακολούθησαν απέχουν από το εχθρικό κλίμα με την Ελλάδα και το ψυχρό με τις ΗΠΑ που διατηρούσε η Άγκυρα το προηγούμενο διάστημα.

Τόσο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Δένδια όσο και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ο Αντονι Μπλίνκεν φρόντισε να καταδείξει τη βούληση των ΗΠΑ για “ήρεμα νερά” τουλάχιστον ως τις εκλογές.

  • “Είναι περίοδος εκλογών στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό πάντα περιπλέκει τα πράγματα. Η ελπίδα μου, σε πρώτη φάση, είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα διατηρήσουν τα νερά όσο ήρεμα γίνεται και ίσως τους επόμενους μήνες θα δοθεί η ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση του διαλόγου, της διπλωματίας και της προσπάθειας να επιλυθούν θέματα που χρονίζουν μεταξύ τους”.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο αμερικανός υπουργός κάλεσε σε αποφυγή απειλών που δημιουργούν ένταση και μονομερών ενεργειών, ευελπιστώντας Ελλάδα και Τουρκία “να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων σε μια κομβική περιοχή, σε μια καίρια στιγμή”.

“Για εμάς στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στενοί σύμμαχοι, στενοί εταίροι και στενοί φίλοι και φυσικά θέλουμε να τους δούμε να έρχονται κοντά. Αν το κάνουν αυτό, οι ευκαιρίες που θα προκύψουν θα είναι εκπληκτικές και για τις δύο χώρες”.

Ερωτηθείς (MEGA) αν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα τον τούρκο ομόλογό του και αν απέσπασε κάποια δέσμευση για αλλαγή στάσης της Αγκυρας μετά τους σεισμούς, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έγνεψε καταφατικά. “Μπορώ να πω ότι η αίσθησή μου είναι πως υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον και βούληση -κι αυτό ισχύει σίγουρα και για την Ελλάδα- να βρεθούν τρόποι πιο παραγωγικής πορείας προς τα μπρος”.

Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες πριν, η αποκάλυψη της πρότασης για επανέναρξη των συνομιλιών που κατέθεσε η Άγκυρα στη συνάντηση του εκπροσώπου του Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με τη διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, στις Βρυξέλλες. Σε αυτή περιλαμβάνονται η συνέχιση των διερευνητικών επαφών, η συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η συνέχιση στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

  • Η αλήθεια είναι πως οι καταστροφικοί σεισμοί έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά, διαμορφώνοντας κλίμα επαναπροσέγγισης προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ωστόσο κανείς στην Αθήνα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες ελληνοτουρκικές υποθέσεις,

Προς τούτο, διπλωματικές πηγές έσπευδαν να υπενθυμίσουν στη γείτονα πως η μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ ο Νίκος Δένδιας διαχώρισε εκ νέου την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. “Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά μέσω της βοήθειας που παρέχει στα θύματα των σεισμών. Είναι αυτοτελής υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους Τούρκους και τους Σύρους συνανθρώπους μας”.

Τα ερωτήματα πάντως για τη συνέχεια παραμένουν και η εξέλιξη των γεγονότων θα δείξει πόσο και αν η γειτονική Τουρκία έχει πραγματικές προθέσεις για εξομάλυνση και επίλυση της διαφοράς με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Ευρισκόμενος στην Αθήνα και προερχόμενος από την Άγκυρα, ο Άντονι Μπλίνκεν γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ποιος είναι ο παραβάτης και ποιος το θύμα της τουρκικής επιθετικότητας. Παράλληλα η αμερικανική αντιπροσωπεία έφυγε από την Τουρκία πεπεισμένη ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να απαιτεί χωρίς να προσφέρει.

Δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί μετέφρεαν υπηρεσίες και αποστολές από το Ινσιρλίκ στην Ελλάδα, στην Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες;

Η κοινή στρατιωτική παρουσία ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζει στρατηγικά την χώρα μας στον υπερθετικό βαθμό…

«Η Αλεξανδρούπολη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, – πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη».

Σχετικά Άρθρα