• 29 Μαρτίου, 2024

Μπλίνκεν: Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν ανησυχίες για τα F16 – Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μειώσουν την ένταση

 Μπλίνκεν: Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν  ανησυχίες για τα F16 – Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μειώσουν την ένταση

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να προσπαθήσουν για την μείωση της έντασης καθώς η επίλυση των μακροχρόνιων διαφορών θα φέρουν νέες και μεγάλες ευκαιρίες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό NTV ενώ αναφέρθηκε και στην πώληση των F-16 στην Τουρκία επαναλαμβάνοντας πως δεν μπορεί να πει πότε το θέμα θα παρουσιαστεί στο Κογκρέσο.

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια ανισσοροπία στις σχέσεις μας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι μας και σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Δίνουμε μεγάλη αξία στις σχέσεις μας και με τις δυο χώρες» ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη.

«Ήταν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για εμάς να βλέπουμε τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ισραηλινούς να εργάζονται μαζί στους σεισμούς. Αν το μόνο καλό που θα προκύψει απο αυτόν τον σεισμό ίσως να είναι η βελτίωση των σχέσεων αυτών των χωρών. Βλέπουμε τα ξεκάθαρα βήματα που κάνει η Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή και τα υποστηρίζουμε» πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.556.1_el.html#goog_413828928«Kαι οι δυο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) πρέπει να προσπαθήσουν για την μείωση της έντασης και για να βρουν μια θετική οδό για το μέλλον. Όμως αν επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα, όπως αυτά τις ναυσιπλοϊας τότε υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες καθώς η Τουρκία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ροής της ενέργειας. Της ροής της ενέργειας στη Μεσόγειο, του Αιγαίου και κυρίως όμως της Αν. Μεσογείου. Η Τουρκία θα έχει τεράστιο όφελος στο να βρίσκεται στο επίκεντρο της ροής της ενέργειας απο την βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον του τουρκικού λαού, των τουρκικών εταιρειών και της Τουρκίας. Η επίλυση λοιπόν αυτών των μακροχρόνιων διαφορών θα φέρουν νέες και μεγάλες ευκαιρίες» υπογράμμισε

Για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Σχετικά με την πώληση F-16 στην Τουρκία και το πότε θα γίνει αυτό, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, επανέλαβε: «O πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία όπως και τον εκσυγχρονισμό του. Αυτό είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ και για την δράση κοινών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.. Δεν μπορώ να δώσω όμως ημερομηνία και επίσημα δεν μπορώ να πω πότε θα παρουσιαστεί το θέμα στο Κογκρέσο. Ομως μπορώ να πω πως είμαστε σε συχνές επαφές με τα μέλη του Κογκρέσου για να τους εξηγήσουμε τη σημαντικότητα του ζητήματος. Αυτό δεν έχει σχέση με τις εκλογές στην Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Τα μέλη του Κογκρέσου μας έχουν κάποιες ανησυχίες. Οι ανησυχίες του Κογκρέσου πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Kάθε πώληση όπως και των F-16 κάθε πακέτο χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου. Πρέπει να δούμε πως θα αρθούν οι ανυσυχίες των μελών του Κογκρέσου».

Ερωτηθείς για το αν δηλαδή οι ΗΠΑ ψάχνουν την κατάλληλη περίοδο για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ο κ. Μπλίνκεν απάντησε: «Nαι πρέπει να αρθούν οι ανησυχίες των μελών του Κογκρέσου. Όσο και να θέλει η κυβέρνηση μας. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στο θέμα αυτό. χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου» κατέληξε. 

Πηγή: skai.gr