Η Γαλλία παραδίδει ελαφριά τεθωρακισμένα AMX-10 στην Ουκρανία

 Η Γαλλία παραδίδει ελαφριά τεθωρακισμένα AMX-10 στην Ουκρανία

Ελαφριά τεθωρακισμένα AMX-10 θα παραδοθούν “από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας” στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού σε συνέντευξη στην εφημερίδα Parisien χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους.

Οι παραδόσεις των οχημάτων αυτών θα συμπέσουν έτσι με την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

https://twitter.com/patrickmaerte/status/1626288222673174532

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει την απόφαση να σταλούν αυτά τα τεθωρακισμένα, στο πλαίσιο της αύξησης του εξοπλισμού που παραδίδει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, έπειτα από πολύμηνη διστακτικότητα λόγω του φόβου ώθησης της Μόσχας σε κλιμάκωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε διευκρινίσει τότε τον αριθμό των τεθωρακισμένων που θα μπορούσαν να σταλούν. “Δεν θα πω τον αριθμό, για να μην δώσω μια στρατηγική πληροφορία στη Ρωσία”, υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας στη γαλλική εφημερίδα.

https://twitter.com/visegrad24/status/1626513339210780674

Ο υπουργός είπε αντίθετα πως η εκπαίδευση των Ουκρανών σε αυτό το νέο όπλο “πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της”, εξ ου και η παράδοση “από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας”.

“Γενικά, ο ρυθμός εκπαίδευσης επιταχύνεται, τόσο στην εθνική επικράτειά μας –με ειδική εκπαίδευση στους εξοπλισμούς που παραδίδουμε– όσο και στην Πολωνία — με πιο γενική εκπαίδευση για ολόκληρα τάγματα με τον ρυθμό των 600 στρατιωτικών τον μήνα αρχής γενομένης τον Μάρτιο”, είπε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη παράδοση μαχητικών αεροπλάνων που ζητεί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σεμπαστιάν Λεκορνού υπογραμμίζει πως “δεν είναι ταμπού” αλλά επισημαίνει την πολυπλοκότητα των “επιμελητειακών και πρακτικών θεμάτων”.

Ο Γάλλος υπουργός δεν αποκλείει εξάλλου την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων όπως έκαναν οι Βρετανοί. Tέλος, υπεραμύνθηκε της θέσης της Γαλλίας να διατηρήσει “τους διαύλους συζητήσεων με τους Ρώσους για κάθε φορά που αυτό θα ήταν χρήσιμο” απηχώντας τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν.

“Αυτός είναι ο ρόλος μιας προικισμένης δύναμης όπως η Γαλλία”, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεξάγει “αυτόν τον συμβατικό πόλεμο υπό τη σκιά της πυρηνικής αποτροπής του”.

“Αυτή είναι μία από τις διαφορές από άλλες προηγούμενες συγκρούσεις και μας οδηγεί σε έναν έλεγχο της κλιμάκωσης”, επέμεινε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει “την ήττα” της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα εκείνους που θέλουν “πάνω απ΄όλα να συντρίψουν τη Ρωσία” πως αυτή δεν θα είναι “ποτέ” “η θέση της Γαλλίας”.

Σχετικά Άρθρα