Ευρωβουλή: Όσα έγιναν στη συζήτηση για τις υποκλοπές – Η παρέμβαση Ανδρουλάκη- Πώς αντέδρασαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ (vid)
Κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου» η Κομισιόν έστειλε αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Μαρέιντ Μαγκίνες, εκπροσωπώντας τον αρμόδιο επίτροπο, Ντιτιέ Ρέντερς, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το Κράτος Δικαίου, όπως το κάνει για όλα κράτη μέλη».
Ενημέρωσε, παράλληλα, την Ολομέλεια ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την 3η έκθεση για το Κράτος Δικαίου τον Ιούνιο» και, όπως είπε, «για πρώτη φορά συμπεριείχε συστάσεις, ειδικές ανά χώρα, για όλα τα κράτη μέλη».
- «Τους τελευταίους μήνες σημειώσαμε ότι υπάρχουν κι άλλες αναφορές για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων», είπε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν διάφορες έρευνες που τρέχουν αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι εποπτικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν όλες τις εξουσίες που έχουν για να εξετάσουν πλήρως αυτές τις υπόνοιες και τους ισχυρισμούς για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Τα άτομα θα πρέπει να ασκούν τα δικαιώματά τους για την προστασία των δεδομένων τους και της ιδιωτικής τους σφαίρα».
Σχετικά με το δικαίωμα σε ένδικα μέσα, είπε ότι «το δικαίωμα ενημέρωσης μπορεί να υπόκειται σε καθυστερήσεις λόγω της εθνικής νομοθεσίας» και ότι «αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας» και ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τις πρόσφατες εξελίξεις και θα παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».
Πλήθος ευρωβουλευτών άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με την εισηγήτρια της PEGA Σοφί Ιν’τ Φελντ να εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Το δημοκρατικό κράτος δικαίου απειλείται σοβαρά στην Ελλάδα. Το χρώμα συναγερμού στην κλίμακα των απειλών είναι πορτοκαλί» τόνισε η Σοφί Ιν’τ Φελντ και επεσήμανε ότι αν και «όλοι είμαστε πιστοί στις πολιτικές μας οικογένειες», «αυτή η πίστη δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό που κάνουμε».
«Η δουλειά μας δεν είναι να προστατεύουμε το ένα πολιτικό κόμμα ή το άλλο. Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε την ελληνική δημοκρατία για όλους, όλοι μαζί» υπογράμμισε αφήνοντας σαφείς αιχμές προς το ΕΛΚ.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ στο σκάνδαλο Novartis καθώς αλλά και στις τελευταίες ανησυχητικές αποκαλύψεις σχετικά με ενδεχόμενη χειραγώγηση εκλογών.
Για «πολύ σημαντικό θεσμικό αποτύπωμα», έκανε λόγο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος τόνισε σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών ότι «η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης»,
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι πρωθυπουργός ενώ εμφανίζεται στην Ευρώπη «ως ένας κεντροδεξιός πολιτικός με ευρωπαϊκό λούστρο», αντίθετα στην Ελλάδα «χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όχι μόνο μέσω του Predator, αλλά και μέσω της ΕΥΠ που είναι υπό τον έλεγχό του, που θυμίζουν την Ανατολικογερμανική Στάζι».
Ακόμη κάλεσε τον ο Νίκο Ανδρουλάκη, «να συμβάλλει προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, που να μην θυμίζει την Πολωνία και την Ουγγαρία».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του, μιλώντας στη συζήτηση με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, τόνισε ότι «βρίσκομαι εδώ όχι μόνο ως συνάδελφος» αλλά ταυτόχρονα και «ως θύμα μιας κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Ένας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, παρακολουθούσε με το αιτιολογικό του δήθεν “εθνικού κινδύνου” εκτός από εμένα, δημοσιογράφους, Ευρωβουλευτές ακόμη και εν ενεργεία υπουργό αλλά και ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ έλεγε πως «όλα θα έρθουν στο φως», τελικά, «είδαμε σκοτάδι και προσπάθεια ενοχοποίησης των θυμάτων».
Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπονόμευσε» το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή απορρίπτοντας την κλήση κρίσιμων μαρτύρων επικαλούμενη το «απόρρητο».
Ο Κώστας Αρβανίτης από την πλευρά του χαρακτήρισε πληγή για την Ελλάδα τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «αντιλαμβάνεται το κράτος ως ιδιοκτησία του».
Επιπρόσθετα, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην υπόθεση της Greek Mafia τις αποκαλύψεις για διασυνδέσεις του υποκόσμου με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σκοτάδι που συνεχίζει να καλύπτει τη δολοφονία Καραϊβάζ.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τον λόγο στη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο έλαβαν η Ελίζα Βόζεμπεργκ και η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.
«Συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, στοχοποιούν εμμονικά και σκόπιμα την Ελλάδα. Σοβαρά συνάδελφοι, πιστεύετε ότι υπάρχει διάβρωση κράτους δικαίου στην Ελλάδα;» υποστήριξε η Ελίζα Βόζεμπεργκ και πρόσθεσε ότι «με την υιοθέτηση αυθαίρετων ισχυρισμών, και με αθέμιτες παρεμβάσεις, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν την ελληνική κυβέρνηση, στηρίζοντας την προεκλογική καμπάνια της αντιπολίτευσης».
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκε και η δεύτερη ευρωβουλεύτρια της ΝΔ. Η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.
«Σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε το κράτος δικαίου. Είμαστε εδώ επειδή οι αριστερά και ευρωσοσιαλιστές θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές στην Ελλάδα», δήλωσε ανερυθρίαστα η ευρωβουλευτής της ΝΔ, προσθέτοντας ότι η έκθεση της PEGA χρησιμοποιεί αβάσιμα επιχειρήματα από εφημερίδες στην Ελλάδα.
Σε μια προσπάθεια να ισχυροποιήσει το δήθεν επιχείρημά της τονίζει ότι όλα αυτά γίνονται επειδή «προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Μητσοτάκης» και πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες έχουν στόχο να στηρίξουν την αριστερά στην Ελλάδα.