• 29 Μαρτίου, 2024

Αποκάλυψη: Το email που συνδέει το ΔΗΣΥ με τον Ταλ Ντίλιαν και το Pretador- Τι ερευνά η PEGA

 Αποκάλυψη: Το email που συνδέει το ΔΗΣΥ με τον Ταλ Ντίλιαν και το Pretador- Τι ερευνά η PEGA

Ηλεκτρονικό μήνυμα που φανερώνει σχέση μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και εταιρείας του κλάδου των λογισμικών παρακολούθησης, τέθηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής PEGA, σύμφωνα με αποκάλυψη του “Φιλελεύθερου” της Κύπρου, λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη και με το ΔΗΣΥ στα πρόθυρα της διάσπασης.

Το email εμπλέκει τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και επί της ουσίας την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και επιβεβαιώνει τις “ρίζες” που είχε δημιουργήσει η εταιρεία του Pretador στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Το προσχέδιο πορίσματος που ετοίμασε η PEGA στις 9 του περασμένου Νοεμβρίου (2022) για το ερευνητικό της έργο σε σχέση με τη χρήση λογισμικών υποκλοπών στην Ευρώπη, όπως και το σχετικό κείμενο συστάσεων προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή την περίοδο τυγχάνουν επεξεργασίας από τα μέλη της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην PEGA είχαν χρονοδιαγράμματα για να καταθέσουν εισηγήσεις για τροπολογίες σε αυτά τα δυο κείμενα (εξέπνευσαν στις 25/1 και 9/2, αντίστοιχα).

Ανάμεσα σ΄ αυτές τις εισηγήσεις για προσθήκες, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει ο «Φ», περιλαμβάνεται και η υπόθεση με e-mail που είχε σταλεί από πλευράς Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτη της Ws Wispear, στην ιδιαιτέρα του πρόεδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα έφερε ημερομηνία 13/11/2019. Στάλθηκε, δηλαδή, δυο μέρες πριν λάβει διαστάσεις στην Κύπρο η υπόθεση του μαύρου βαν, ιδιοκτησίας της WS WiSpear. Υπάλληλος του Ταλ Ντίλιαν απευθυνόμενη στην ιδιαιτέρα του κ. Νεοφύτου, ζήτησε παροχή βοήθειας για υλοποίηση συμφωνίας της WS Wispear με υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας. Υπόθεση ανάλογη με τις “εξαγωγές” του Pretador που έγιναν και από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του μαύρου βαν φερόταν να κέρδισε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας για αγορά συστήματος. Η WS Wispear ζητούσε από την υπάλληλο του ΔΗΣΥ, να μεσολαβήσει προκειμένου να έρθει σε επαφή λειτουργός του ολλανδικού Υπουργείου Άμυνας με την κυπριακή υπηρεσία Εμπορίου (υπουργείο Ενέργειας).