Καλλιτέχνες: Σε κατάληψη η Σχολή Καλών Τεχνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΑΠΘ

 Καλλιτέχνες: Σε κατάληψη η Σχολή Καλών Τεχνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΑΠΘ

Σε καταλήψεις διαρκείας προχωρούν από σήμερα η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΑΠΘ με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, στο πλαίσιο του πανκαλλιτεχνικού αγώνα για την ανατροπή του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση των πτυχίων των αποφοίτων δραματικών σχολών, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Στον χορό των καταλήψεων βρίσκονται: Η σκηνή Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, το REX, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, οι καλλιτεχνικές σχολές του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας), και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ).

Όπως τονίζεται, «ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης. Το ΠΔ85/2022 επισφραγίζει στη συνείδηση της κοινωνίας πως ο πολιτισμός όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα είναι περιττός. Πως οι καλλιτέχνες δεν είμαστε πραγματικά εργαζόμενοι/ες αλλά χομπίστες».

Και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ενώνουν τις φωνές τους και στέκονται αλληλέγγυοι με όλους τους καλλιτέχνες που αγωνίζονται, με όσους έχουν προχωρήσει σε άλλες καταλήψεις, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς και τους υγειονομικούς που δίνουν τον δικό τους αγώνα, και τονίζουν ότι:

«Συμπαρασυρόμενοι από τον παλμό των καταλήψεων και του αγώνα των σπουδαστριών/ων καταλάβαμε το κτίριο όχι μόνο για να παγώσουν οι παραγωγές των σκηνών του Ρεξ αλλά κυρίως για να μετατραπεί ένα κρατικό θέατρο σε μια ζωντανή εστία αγώνα, συνάντησης και ζύμωσης των εργαζομένων στην τέχνη. Είναι η στιγμή να διακοπεί η ροή του κοινωνικού χρόνου και να τεθούν εκ νέου και συλλογικά όλα τα αγωνιώδη ερωτήματα που αφορούν την εκπαίδευση, την εργασία μας και τη ζωή. Ενάντια σε μια πολιτική που μας θέλει ανειδίκευτες/ους εργάτριες/ες, εμείς δημιουργούμε τις δικές μας δομές αντίστασης, συνύπαρξης και δημιουργίας».

Σχετικά Άρθρα