ΔΕΗ: Έργα υδρογόνου να ανατίθενται στους διαχειριστές μόνο αν δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές

 ΔΕΗ: Έργα υδρογόνου να ανατίθενται στους διαχειριστές μόνο αν δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές

Οι επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων αερίων και υδρογόνου θα πρέπει να πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές μόνο εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά, τονίζει η ΔΕΗ στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης της ΡΑΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΔΕΗ, “όλες οι δραστηριότητες, οι επενδύσεις και τα έργα που αφορούν πρόσθετες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των πιλοτικών προγραμμάτων και έργων, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ακολουθούν κανόνες αγοράς ώστε να καθίστανται ανταγωνιστικές. Η ανάθεση αυτών σε φυσικά μονοπώλια θα πρέπει να επιλέγεται αποκλειστικά στην περίπτωση όπου δεν υφίσταται επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά”.

Κατ’ επέκταση, η ΔΕΗ εκτιμά ότι η ένταξη πιλοτικών έργων στο υδρογόνο στο πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ θα πρέπει να εξεταστεί υπό αυτό το πρίσμα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε την είσοδό της στην αγορά του υδρογόνου μέσω κοινοπραξίας με τη Μότορ Όιλ, τη λεγόμενη “Hellenic Hydrogen”.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κοινή εταιρεία θα εστιάσει στην ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μεγάλους και έμπειρους συμβουλευτικούς οίκους, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη δυναμικότητα των μετόχων της στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής και διάθεσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σχετικά Άρθρα