Ουκρανία: Ανακοινώθηκε ανασχηματισμός σε Υπηρεσία Ασφαλείας και Αστυνομία

 Ουκρανία: Ανακοινώθηκε ανασχηματισμός σε Υπηρεσία Ασφαλείας και Αστυνομία

Αποφάσεις σχετικά με τις τακτικές αλλαγές στο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), της αστυνομίας και της φορολογικής υπηρεσίας ενδέχεται να ληφθούν ήδη από τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC), δήλωσε ο γραμματέας του, Ολέκσιι Ντανίλοφ.

«Προετοιμαζόμαστε για αυτή τη συνάντηση στις 13 Φεβρουαρίου. Μετά από μια σειρά παραιτήσεων και απολύσεων υψηλού προφίλ στην ηγεσία της Τελωνειακής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Άμυνας, μια εξίσου μεγάλη εκκαθάριση θα λάβει χώρα στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, την Κρατική Φορολογική Υπηρεσία και την Εθνική Αστυνομία», ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα Vesti που επικαλείται τον Ντανίλοφ.

«Αν κάποιος νομίζει ότι αυτή ήταν μια εφάπαξ ενέργεια που αφορούσε τα τελωνεία και άλλους φορείς, κάνει λάθος», συνέχισε ο Ντανίλοφ. «Αυτό ισχύει για όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτό – την SBU, τις φορολογικές αρχές, τους τελωνειακούς, τους αστυνομικούς και όλους τους άλλους. Θα είναι όλα τα σώματα καθαρά από αυτούς τους ανθρώπους που σπιλώνουν τη χώρα μας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα το βράδυ του Σαββάτου ότι «αναμένονται νέες αποφάσεις για το προσωπικό σε όλους τους κλάδους της εξουσίας», αλλά δεν διευκρίνισε ποιες υπηρεσίες θα επηρεάσουν.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ουκρανικός Τύπος αναφέρθηκε σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, μεταξύ άλλων στο Υπουργείο Άμυνας στον τομέα της προμήθειας τροφίμων για τον στρατό. Στις 22 Ιανουαρίου, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τον επερχόμενο ανασχηματισμό, τον οποίο ακολούθησε σειρά παραιτήσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος κρατικών προμηθειών του υπουργείου Άμυνας Μποχντάν Κχμελνίτσκι και ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της εταιρείας Promoboronexport Βλαντιμίρ Τερεστσένκο αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση και κλοπή.

Αποπέμφθηκαν επίσης ο Κύριλ Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέκσιι Σιμονένκο και αρκετοί περιφερειακοί εισαγγελείς – απολύθηκαν οι επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας, οι αναπληρωτές υπουργοί κοινοτικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, η υπηρεσία δασικών πόρων και η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών.

Ο εκτελών χρέη επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας του Κιέβου, ο ολιγάρχης Ιγκόρ Κολομόισκι και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ερευνήθηκαν στο πλαίσιο διαφόρων ποινικών υποθέσεων.

Σχετικά Άρθρα