• 28 Μαρτίου, 2024

Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η Κίνα σκοπεύει να τριπλασιάσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο έως το 2035

 Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η Κίνα σκοπεύει να τριπλασιάσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο έως το 2035

FILE – Chinese President Xi Jinping waves at an event to introduce new members of the Politburo Standing Committee at the Great Hall of the People in Beijing on Oct. 23, 2022. The world faces the prospect of more tension with China over trade, security and human rights after Xi Jinping awarded himself a third five-year term on Oct. 23, 2022 as leader of the ruling Communist Party. (AP Photo/Andy Wong, File)

Η Κίνα σχεδιάζει να τριπλασιάσει το μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου σε 900 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2035, δήλωσε το Σάββατο ανώνυμη κινεζική πηγή, όπως ανέφερε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo το Σάββατο, επικαλούμενο ανώνυμες κινεζικές πηγές.

Ισχυρίζονται ότι το σχέδιο για την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνατοτήτων που αναπτύσσει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) έχει ήδη εγκριθεί από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την τεταμένη κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν.

Αναμένεται ότι ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών θα αυξηθεί σε δύο στάδια. Πρώτον, μέχρι την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας το 2027, θα αυξηθεί σε 550. Μέχρι το 2035, το οπλοστάσιο αναμένεται να αυξηθεί σε 900.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) σε μια από τις πρόσφατες εκθέσεις του σημειώνει ότι όλες οι χώρες της «πυρηνικής λέσχης» [σ.σ. Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Ινδία, Κίνα, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν, ΗΠΑ και Γαλλία] αναπτύσσουν ενεργά προγράμματα πυρηνικών όπλων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου, την επόμενη δεκαετία ο αριθμός των πυρηνικών όπλων στον κόσμο μπορεί να αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2022 ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο ανήλθε σε 12.705 μονάδες έναντι 13.080 τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με το SIPRI, η Κίνα διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο (350) μετά τη Ρωσική Ομοσπονδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.