Παρέμβαση Μητσοτάκη στην ΕΕ: Να αντιμετωπιστούν τα παράνομα δίκτυα διακινητών – Μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις χώρες πρώτης γραμμής

 Παρέμβαση Μητσοτάκη στην ΕΕ: Να αντιμετωπιστούν τα παράνομα δίκτυα διακινητών  – Μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις χώρες πρώτης γραμμής

Ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στο Μεταναστευτικό στην άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες υπογράμμισε τη σημασία αντιμετώπισης των παράνομων δικτύων διακινητών, μνημονεύοντας το πρόσφατο τραγικό περιστατικό ανοικτά της Λέρου.

Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε:

Την πάταξη των δικτύων διακινητών, τις επανεγκαταστάσεις και την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης των χωρών πρώτης γραμμής.

Η προστασία των συνόρων είναι ένα θέμα που καίει την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει καθημερινά την πίεση από τις παράνομες ροές μεταναστών και δίνει μάχη για την φύλαξη τους και διεκδικεί πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να έχει στη διάθεση της όλα τα μέσα για να το κάνει αποτελεσματικά.

  • Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι να παροχή μεγαλύτερης χρηματοδοτικής βοήθειας μέσω της παροχής ευελιξιας στα Ταμεία ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για το μεταναστευτικό και κονδύλια από τα Ταμεία Συνοχής.

Η χρηματοδότηση φυσικών εμποδίων, όπως ο φράχτης στον Έβρο με κοινοτικά κονδύλια, κάτι στο οποίο υπάρχουν εμπόδια από την πλευρά της Επιτροπής, θα ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης η χώρα θα προχωρήσει ούτως ή άλλως στην επέκταση του. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου τόνισε ακόμα ότι οι εθελοντικές μετεγκαταστάσεις δεν είναι αποτελεσματικές και απαιτείται ένα νέο πλαίσιο. 

Αυτό στο οποίο κατέληξαν άμεσα οι 27 ήταν η ανάγκη να υπάρξει μία πρωτοβουλία της Ένωσης για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν, καθώς αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Διάσκεψης Δωρητών τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες, κίνηση στην οποία πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την είσοδο του στη Σύνοδο φρόντισε να στείλει μήνυμα συμπαράστασης προς τον τουρκικό λαό και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι «οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είμαστε φίλοι. Και αποδεικνύουμε τη φιλία μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Δεν ήταν λίγοι οι ηγέτες που εξήραν τη στάση της Αθήνας να στείλει από την πρώτη στιγμή βοήθεια στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φονικού σεισμού, με την ελληνική πλευρά να αναδεικνύει τη σημασία της καλής γειτονίας, την οποία η ίδια επιδιώκει σε κάθε περίπτωση. Η πολιτική διαμορφώνεται από τις συνθήκες και η παρούσα συγκυρία σπάει το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία τρία χρόνια και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να αλλάξει το μομέντουμ αυτών των σχέσεων, κάτι που σίγουρα επιδιώκει η Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα