ΗΠΑ: Έρευνα του FBI στο σπίτι του Μάικ Πενς για τα “ξεχασμένα” απόρρητα έγγραφα

 ΗΠΑ: Έρευνα του FBI στο σπίτι του Μάικ Πενς για τα “ξεχασμένα” απόρρητα έγγραφα

Η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ (FBI) ερεύνησε το σπίτι του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Ιντιάνα, με τη συγκατάθεσή του, καθώς τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν εκεί έγγραφα που έφεραν την ένδειξη «απόρρητο».

Το FBI αναμένεται να ερευνήσει και το γραφείο του Πενς στην Ουάσιγκτον, τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν πηγές στο CNN.

Ο Πενς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δυτική ακτή με την οικογένειά του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Ένας ιδιωτικός δικηγόρος του Πενς βρίσκεται στο σπίτι στην Ιντιάνα, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στις 18 Ιανουαρίου ο δικηγόρος του Μάικ Πενς, Γκρεγκ Τζέικομπς, ενημέρωσε τα Εθνικά Αρχεία ότι βρέθηκαν διαβαθμισμένα αρχεία σε αυτό το σπίτι, στην Ιντιανάπολις. Τα αρχεία παραδόθηκαν στη συνέχεια στο FBI.

Τραμπ και Μπάιντεν υπό έρευνα για τα απόρρητα έγγραφα

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι επίσης υπό έρευνα γιατί φέρονται ότι παρακράτησαν διαβαθμισμένα αρχεία και δεν τα παρέδωσαν όταν έληξε η θητεία τους. Για τον Μπάιντεν η έρευνα αφορά την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ εξετάζει αν ο Τραμπ ή οι συνεργάτες του παρεμπόδισαν την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την παρακράτηση εκ μέρους του πρώην προέδρου χιλιάδων αρχείων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2021.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ διόρισε επίσης τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ για να ερευνήσει τον Μπάιντεν, αφού οι νομικοί σύμβουλοι του Δημοκρατικού προέδρου αποκάλυψαν ότι βρήκαν απόρρητα έγγραφα σε ένα ινστιτούτο μελετών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας. Ο Μπάιντεν διατηρούσε γραφείο εκεί αφού έληξε η θητεία του ως αντιπροέδρου του Ομπάμα και πριν να εκλεγεί πρόεδρος. Άλλα έγγραφα βρέθηκαν επίσης στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον.