• 28 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών – Καταθέτουμε τροπολογία στο πνεύμα της πρότασης Αλιβιζάτου, Κοντιάδη

 Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών – Καταθέτουμε τροπολογία στο πνεύμα της πρότασης Αλιβιζάτου, Κοντιάδη

«Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να συγκλίνουμε στις προτάσεις Αλιβιζάτου, Κοντιάδη» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την κυβερνητική πλειοψηφία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το «μπλόκο» στο «κόμμα Κασιδιάρη».

«Καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα κρίσιμο θέμα που έχει να κάνει με τη δράση νεοφασιστικών μορφωμάτων στη Βουλή και την κοινωνία. Θέλω να καταθέσω την εκτίμηση ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία με την οποία φέρνει την τροπολογία για τον αποκλεισμό των απογώνων της Χρυσής Αυγής φανερώνουν ότι δεν υπάρχει και μεγάλη αίσθηση της ευθύνης, να σηκώσουμε όλοι μαζί τείχος απέναντι τους.

Τόσο μεγάλη είναι η επιθυμία σας να ορθώσουμε όλοι μαζί μέτωπο με την ακροδεξιά, με τον ρατσιστικό λόγο και την εθνικιστική δράση, με τον ακραίο δεξιό λαϊκισμό και τις διχαστικές του πρακτικές, που σπεύσατε χθες να το αποδείξετε με την παρουσία και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Θέτοντας εκτός νόμου την Εθνική Αντίσταση.

Μια ημέρα πριν φέρετε τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί, έσπευσε ο κος Μητσοτάκης να εμφανιστεί στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση.

Μια ημέρα πριν φέρει προς ψήφιση την τροπολογία για τους φσσίστες και τους νεοναζί, καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στον ναζισμό και τον φασισμό.

Μας είπε το ανιστόρητο ότι ο ύμνος του ΕΑΜ θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας μας. Χειρότερη στιγμή ήταν γι’ αυτούς που θέλουμε να αποκλείσουμε.

Το έκανε γιατί είναι ανιστόρητος;

Όχι κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ανιστόρητος ο κος Μητσοτάκης. Γνωρίζει ότι το ΕΑΜ ήταν ο βασικός πυλώνας της Εθνικής μας αντίστασης. Γνωρίζει ότι σε αυτό συμμετείχαν άνθρωποι και συλλογικότητες από την αριστερά μέχρι την κεντροδεξιά της εποχής. Γνωρίζει επίσης ότι η Εθνική αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982. Όλα τα γνωρίζει.

Απλά ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαικισμό. Ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών. Αυτός είναι ο καημός του.

Και το κάνει τόσο άτσαλα, ψαρεύει τόσο άτσαλα στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι. Δύο χρόνια τώρα, τόσο είναι στη φυλακή ο Κασιδιάρης, άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα μέσα από τη φυλακή. Πείτε μου ποιος άλλος κρατούμενος φυλακισμένος έχει το δικαίωμα να προβάλει τηλεοπτικές εκπομπές στο διαδίκτυο; Ο Κασιδιάρης όμως το είχε αυτό δικαίωμα. Δεν το βλέπατε; Δεν το ξέρατε; Απλά δε σας ενοχλούσε.

Το Κόμμα που δημιούργησε έπαιρνε άδεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τον Δήμο Αθηναίων να οργανώνει συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Δε το βλέπατε; Δεν το ξέρατε; Απλά δε σας ενοχλούσε.

Φέρνετε μια τροπολογία για να αποκλείσουμε αποκλείσουμε τους νεοναζί και τους νεοφασίστες από την επόμενη Βουλή. Και σας έπιασε τώρα ο πόνος ένα μήνα πριν τις εκλογές. Γιατί όμως; Πιστεύω ότι η αλήθεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι όχι γιατί σας ενοχλεί η πιθανή παρουσία τους στη Βουλή, όσο οι μικροκομματικοί σας υπολογισμοί.

Πιστεύετε ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη και τη ταυτόχρονη στροφή σας στις θέσεις Κασιδιάρη, τη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα κερδίσετε τους ψηφοφόρους του. Αυτός ήταν ο λόγος της ανιστόρητης παρέμβασής του χθες. Και για αυτό η χθεσινή παράσταση εθνικοφροσύνης και οι κορώνες του μετεμφυλιακού διχασμού. Για αυτό και το πολιτικό φλερτ με τον πρώην αρχηγό του κ. Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη, τον κ. Καρατζαφέρη. Για αυτό και η συνολικότερη μετατόπιση προς τα δεξιά.

Νομίζω όμως ότι κάνετε λάθος υπολογισμό. Το έχετε πάρει τόσο δεξιά που στο τέλος θα κάνετε αναστροφή. Ούτε οι ακροδεξιοί θα σας ψηφίσουν και θα χάσετε και το κέντρο. Γιατί οι κεντρώοι ψηφοφόροι είναι ως επί των πλήστων σκεπτόμενοι και δεν πείθονται με τη θεωρία «ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Αλλά εκτός από λάθος υπολογισμό κυρίως κάνετε λάθος ιστορικό.

Απέναντι στην ακροδεξιά και στους νεοναζί δεν μπορεί να στεκόμαστε με όρους της τρέχουσας συγκυρίας. Η συγκυρία η πολιτική και ιδίως η προεκλογική έρχεται και παρέρχεται. Η ανάγκη, όμως, οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να ορθώσουμε μέτωπο, πρωτίστως ηθικό και πολιτικό, αλλά και νομικό, συνταγματικό, είναι μια ανάγκη διαχρονική και ιστορικής αξίας και σημασίας.

Και εσείς την ευτελίζετε σε πρόχειρούς και εφήμερους προεκλογικούς σχεδιασμούς. Αυτά είναι παιχνίδια με τη φωτιά και είναι επικίνδυνα για την ίδια τη δημοκρατία. Αλλά φαίνεται ότι το τελευταίο που σας ενδιαφέρει, το αποδεικνύετε σε κάθε ευκαιρία, από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μέχρι τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, το τελευταίο που σας απασχολεί είναι η δημοκρατία.

Για μας είναι υπαρξιακό ζήτημα. Όχι μόνο για μας, αλλά και για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Ζούμε στην εποχή της απόλυτης αποθράσυνσης της ακροδεξιάς και των πρακτικών της. Κι αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο, γιατί στο συντηρητικό στρατόπεδο, η ηγεμονία της ακροδεξιάς είναι πια αδιαμφισβήτητη.

Και γιατί η δημοκρατία είναι μια κατάκτηση των λαών, αλλά δε λειτουργεί άπαξ. Όσο οι θεσμοί υπολειτουργούν, όσο η εκτελεστική εξουσία γίνεται όλο και πιο αυταρχική, όταν η διαπλοκή και η διαφθορά γίνεται ενδημική, τότε η δημοκρατία συρρικνώνεται και η ωμότητα της αντιπολιτικής και του κυνισμού θεριεύει.

Δείτε για παράδειγμα τι γίνεται στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιχειρηματολογεί ότι όσα λέει η αντιπολίτευση είναι ψέματα, αλλά όλοι κάνουν το ίδιο. Ότι όλοι τα παίρνουμε, ότι όλοι είμαστε διεφθαρμένοι. Χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις, χωρίς τίποτα.

Έκαναν πριν τρείς εβδομάδες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες πρωτοσέλιδο ότι ο Παππάς έπαιρνε σακούλες με χρήματα από τον Καλογρίτσα. Τα είδε όλη η Ελλάδα τα πρωτοσέλιδα; Τα είδε. Έκανε μηνύσεις και εξώδικα ο Παππάς. Έβγαλε μια διορθωτική ανακοίνωση η εφημερίδα «Απογευματινή», ότι το πρωτοσέλιδό της δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Προφανώς. Που την έβαλε; Την έβαλε στις πίσω σελίδες. Και; Ποιος την είδε; Πέρασε η λάσπη στη κοινή γνώμη; Πέρασε. Το αν ακούμπησε είναι άλλη ιστορία. Δεν ακούμπησε, αλλά πέρασε.

Ε, αυτή είναι η συνταγή από το manual της ακροδεξιάς ανά τον κόσμο. Αυτό έκανε ο Τραμπ.

Αυτό έκανε ο Μπολσονάρο. Αυτό έκανε η Λεπέν. Αυτό κάνουν παντού. Τα fake news, η λάσπη. Η ισοπέδωση, η εξίσωση προς τα κάτω όλων. Ότι όλοι στη πολιτική είναι κλέφτες. Όλοι είναι το ίδιο. Η καλλιέργεια στους πολίτες του αισθήματος ότι η δημοκρατία είναι πια διακοσμητική, ότι δεν είναι πια το όπλο των πολλών να αλλάζουν τη ζωή τους. Να αποδοκιμάζουν μια κυβέρνηση, να επιλέγουν ένα διαφορετικό δρόμο.

Αυτό όμως είναι και το μεγαλύτερο ψέμα. Γιατί η δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάνε τα πράγματα μπροστά.

Το απέδειξαν οι πολίτες των ΗΠΑ που έσπασαν κάθε ρεκόρ συμμετοχής στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές και λυτρώθηκαν από τον Τράμπ. Το απέδειξαν στη Βραζιλία, ο λαός της Βραζιλίας προσήλθε μαζικά και απαλλάχθηκε από τον Μπολσονάρο.

Και σήμερα στην Ελλάδα βρισκόμαστε, πιστεύω, μπροστά σε αυτή την ιστορική στιγμή, όπου θα κληθούν οι πολίτες να αποδείξουν πόσο σημαντική αξία είναι η δημοκρατία. Κι αυτό δεν θα το απαντήσουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά ο λαός.

Σε μια στιγμή που η Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει άρδην την πορεία μιας χώρας που σήμερα μοιάζει παγιδευμένη στη σήψη, την παρακμή και την απόγνωση, χρειαζόμαστε αυτή την αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια νέα προοπτική.

Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι ισχυρή Δημοκρατία σημαίνει μια χώρα με ισχυρούς θεσμούς, ισχυρό κοινωνικό κράτος. Και δικαιοσύνη, παντού. Στην οικονομία, την εργασία, την παραγωγή, την κοινωνία.

Ισχυρή Δημοκρατία σημαίνει και ασφάλεια και προοπτική. Όχι φόβος και απόγνωση. Οι γενιές του σήμερα, τα παιδιά της κρίσης πρέπει να ζήσουν μακριά από τον φόβο και την ανασφάλεια. Πρέπει να ζήσουν σε μια χώρα που θα μπορεί να τους εξασφαλίζει το μέλλον, ίσες ευκαιρίες και ποιότητα ζωής.

Δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα ρίσκα για το αύριο αυτού του τόπου. Δεν μπορούμε να σας επιτρέψουμε να κρατάτε τη χώρα πίσω, με τον φανατισμό σας, με τον τυχοδιωκτισμό σας, να διογκώνετε τις ανισότητες, να σπέρνετε το διχασμό και την προπαγάνδα σας, να κάνετε mainstream τον ακροδεξιό πολιτικό λόγο. Να τον «ξεπλένετε», όπως και τόσους ακροδεξιούς που φόρεσαν κοστούμι και κάθισαν στα υπουργικά έδρανα.

Και στην ουσία ανοίγετε ξανά το δρόμο στους φασίστες και τους νεοναζί, να εμφανιστούν ξανά ως δήθεν αντισυστημικοί και να παίρνουν συμπάθεια από κάποιους που περνούν οικονομικές δυσκολίες. Να φαίνονται ως δήθεν λυτρωτές και τιμωροί απέναντι στη σήψη.

Έχουμε απόλυτο μέτωπο απέναντι στον φασισμό, απέναντι στην ακροδεξιά και τους εκπροσώπους της. Είναι καθήκον μας ιστορικό να μην γίνουν οι δρόμοι πεδίο βολής των νεοναζιστικών συμμοριών και η βουλή αρένα των χρυσαυγιτών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά, να ζήσουν οι επόμενες γενιές το τραύμα που άφησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά, τη βεβήλωση της ιστορικής μνήμης και της δημοκρατικής παράδοσης των αγώνων αυτού του λαού απέναντι στο ναζιστικό έρεβος.

Κι αν υπάρχει ένας εγγυητής για να μη τα επιτρέψουμε όλα αυτά, αυτός είναι η καθημερινή δράση και η συνείδηση κάθε δημοκράτη πολίτη και ιδιαίτερα της νέας γενιάς αυτού του τόπου.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση, ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί, φοβάμαι ότι αντί να απομονώσει, μπορεί να τους γιγαντώσει. Για όλους τους λόγους που σας ανέλυσα πριν. Αλλά και για ένα επιπλέον. Είναι μια Συνταγματικά, εξαιρετικά προβληματική τροπολογία.

Και αναρωτιέμαι: Τι σας εμποδίζει να γίνετε πιο σαφείς; Τι σας εμποδίζει να ορίσετε σαφώς στη διάταξη σε ποια κόμματα, ποιας ιδεολογίας, ποιας δράσης, ποιου είδους κίνητρα εμπεριέχουν οι εγκληματικές πρακτικές τους; Να τους ονοματίσετε. Τι σας εμποδίζει να περιγράψετε ρητώς τα ρατσιστικά και ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων, όπως άλλωστε περιγράφονται και στον αντιρατσιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά;

Σας εμποδίζει το γεγονός ότι έχετε ενδεχομένως αρκετούς βουλευτές που θα ενοχλούνταν με κάτι τέτοιο; Ή μήπως σας εμποδίζει ότι θέλετε μεν το Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή εκτός νομιμότητας, αλλά δε θέλετε τον Χρυσαυγιτισμό εκτός νομιμότητας;

Το θέμα δεν είναι ξεμπερδέψουμε μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και με τον Χρυσαυγιτισμό.

Δεν καταλαβαίνετε όμως ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγετε τον δρόμο σε ένα τμήμα δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ, για το ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο αφήνετε ένα ανοιχτό παράθυρο διάπλατο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι ο νόμος που ψηφίσατε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα ο οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Με βάση το άρθρο 89 του Συντάγματος. Επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρεία των δύο άκρων και εξισώνοντας τον κομουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί. Τον κομουνισμό με τον φασισμό.

Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε «πράσινο φως» σε μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη. Και δε πα’ να λένε ότι θέλουν τα παπαγαλάκια σας. Εδώ δεν αναμετρόμαστε με τη προεκλογική συγκυρία. Αναμετρόμαστε με την ιστορία.

Καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο την προηγούμενη εβδομάδα μια εκδοχή, η οποία διευκρινίζει σαφώς στον δικαστή για το ποιες περιπτώσεις καλείται να αποφασίζει. Να στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές κόμματα η δράση των οποίων παραβιάζει τον αντιρατσιστικό νόμο ή που στελέχη ή κι απλά μέλη τους έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση, εφόσον έχουν τελεστεί με ρατσιστικό ή ναζιστικό κίνητρο.

Αν αυτό δεν το αποδέχεστε, για τους δικούς σας λόγους, ελάτε να βρούμε μια άλλη φόρμουλα κοινής αποδοχής. Μην δίνετε όμως αυτήν την ευρύτατη διακριτική ευχέρεια και αυτή την ευρεία εξουσία στον Άρειο Πάγο να προβαίνει στην ουσία σε πολιτικές κρίσεις.

Μην καταστήσετε ένα δικαστικό όργανο, τον αρμόδιο τμήμα στον Άρειο Πάγο, παράγοντα του πολιτικού συστήματος, ανατρέποντας μια θεμελιώδη θεσμική και συνταγματική παραδοχή που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά: Ότι τα δικαστήρια δεν εμπλέκονται στην πολιτική αντιπαράθεση.

Και κυρίως μην επιμείνετε να αφήνετε ανοιχτό δυνητικά το παράθυρο σε αυτόν τον ανιστόρητο συμψηφισμό των δύο άκρων.

Σας καλούμε λοιπόν, ακριβώς επειδή έχει κρίσιμη και ιστορική αξία η απόφαση της Βουλής στη σημερινή ψηφοφορία, να κάνετε ένα βήμα πίσω. Να κάνουμε και εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μια τροπολογία που θα ακυρώνει – γιατί αυτός είναι ο κοινός σκοπός – την κάθοδο των απογόνων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, αλλά δε αφήνει παράθυρο παρερμηνειών, δε θα αναγορεύει τους δικαστές σε κριτές της πολιτικής, δε θα έρχεται σε κατάφορη σύγκρουση με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Και μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο. Μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις προτάσεις έγκριτων Συνταγματολόγων. Σας καλώ λοιπόν να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις Αλιβιζάτου, Κοντιάδη αλλά και άλλων σημαντικοί και έγκριτοι συνταγματολόγοι. Προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδιασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως εκεί μπορούμε και πρέπει να πάμε.

Θα καταθέτουμε αμέσως τώρα τη σχετική τροπολογία. Κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε από εσάς, τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να αποδείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η σύμπτωση των κομμάτων σε αυτή τη κρίσιμη ψηφοφορία. Ότι έχετε τη στοιχειώδη ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατία.

Αποδείξτε έστω και στο παραπέντε, ότι ήρθατε σήμερα εδώ για να συμβάλλετε στη συλλογική άμυνα μιας ολόκληρης κοινωνίας και των θεσμών της απέναντι στη νεοναζιστική εγκληματική συμμορία. Και όχι για να παίξετε παιχνίδια με το μυαλό στους πρόσκαιρους εκλογικούς σχεδιασμούς, παιχνίδια επικίνδυνα για την ίδια τη δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ».