• 28 Μαρτίου, 2024

Σκρέκας – 85 δήμοι δεσμεύονται στην αποστολή για τις Κλιματικά Ουδέτερες- Έξυπνες Πόλεις

 Σκρέκας – 85 δήμοι δεσμεύονται στην αποστολή για τις Κλιματικά Ουδέτερες- Έξυπνες Πόλεις

Με ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoC) δημιουργείται ένα «δίκτυο» 85 ελληνικών πόλεων, που δεσμεύονται να εργαστούν πάνω στην κλιματική ουδετερότητα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ήδη έξι ελληνικές πόλεις, η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ 377 πόλεων για να συμμετάσχουν στην αποστολή της ΕΕ για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των αστικών περιοχών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ζωή του πολίτη τον 21ο αιώνα μέσα σε κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Μετά τις 6 ελληνικές συμμετοχές στην Αποστολή για 100 κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις στην ενέργεια, τις μεταφορές και τις αστικές περιοχές, η δημιουργία του δικτύου άλλων 85 ελληνικών πόλεων δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον και την απαίτηση της κοινωνίας να προχωρήσουμε στην Πράσινη Μετάβαση. Η κυβέρνηση εκφράζει πολιτικά και κάνει πράξη αυτό το αίτημα. Το δίκτυο 85 ελληνικών πόλεων αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η πολιτική μας αποτελεί την έκφραση των επιθυμιών της κοινωνίας για την Ελλάδα του αύριο».

Σύμφωνα με την ΕΕ, οι 100 πόλεις που επιλέχθηκαν θα λειτουργήσουν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας για να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, 20 χρόνια νωρίτερα από τον στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.

Oι συμμετέχοντες Δήμοι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκαν:

– να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας,

– να ενσωματώσουν τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) με σκοπό να γίνουν οι πόλεις πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες,

– να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα,

– να προωθήσουν τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την Κυκλική Οικονομία,

– να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα όπως και τη Βιώσιμη Διατροφή και ταυτόχρονα

– να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.

Στην παρουσίαση του Μνημονίου Συνεργασίας απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο γενικός γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης και ο υπηρεσιακός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Νικόλαος Μιχαλόπουλος.

Η Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030 είναι μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων στα αστικά περιβάλλοντα. Επίσης, στοχεύει να υποστηρίξει τις πόλεις στην επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού τους, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πόλεις που να είναι βιώσιμες, ανθεκτικές και αποδοτικές όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, προάγοντας παράλληλα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.