Σεισμός – “Η Τουρκία πλησίασε την Ελλάδα 3 μέτρα” λέει ο Γερ. Παπαδόπουλος

 Σεισμός – “Η Τουρκία πλησίασε την Ελλάδα 3 μέτρα” λέει ο Γερ. Παπαδόπουλος

Τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον η Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σάρωσε πολλές επαρχίες, αλλά και περιοχές της Συρίας.

Όπως τονίζει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας. Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα»

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Παπαδόπουλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά το σεισμό των 7,8 ρίχτερ. «Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες», εξήγησε.

Η πλάκα της Ανατολίας μετακινήθηκε έως 10 μέτρα και η αραβική 3 μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός σεισμολόγος Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα. «Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους. Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας. «Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας, τόνισε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα (6/2) ότι η αραβική τεκτονική πλάκα μετακινήθηκε περίπου 3 μέτρα σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας σε μήκος 150 χιλιομέτρων, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού. «Αυτό που συνέβη είναι πως αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα μετακινήθηκε κατά περίπου 3 μέτρα σε βορειοανατολική – νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας», ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Από τις εκτιμήσεις που έχουμε και οι οποίες σταδιακά βελτιώνονται, γνωρίζουμε ότι το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα. Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτό τον σεισμό μεγέθους 7,8 – 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».