Σεισμός στην Τουρκία – Χάος συνάντησε η ελληνική αποστολή – Λέκκας: “Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός”

 Σεισμός στην Τουρκία – Χάος συνάντησε η ελληνική αποστολή – Λέκκας: “Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός”

«Δεν υπάρχει τίποτα, χαμηλές θερμοκρασίες, έντονη βροχόπτωση και ύπνος έξω στην ύπαιθρο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», λέει ο Ευθύμιος Λέκκας από την Αντιόχεια στη νότια Τουρκία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (6/02) ο ίδιος μαζί με την ελληνική αποστολή, μία ομάδα έμπειρων πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ έφτασαν στην Τουρκία για να προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο μετά τον χθεσινό σεισμό των 7,8 Ρίχτερστην περιοχή Γκαζιαντέπ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Δύσκολες συνθήκες, δεν υπάρχει συντονισμός» λέει μεταξύ άλλων στο MEGA ο κ. Λέκκας. «Έχουν καταρρεύσει χιλιάδες κτήρια».

«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο», δήλωσε.

«Η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα, ωστόσο εάν χρειαστεί θα μείνει παραπάνω ημέρες.

Σχετικά Άρθρα