Ουκρανία: Φόβοι για διεύρυνση του πολέμου με εμπλοκή της Δύσης- Σχέδια για ρωσική αντεπίθεση ενώ το Κίεβο βυθίζεται σε κρίση διαφθοράς- Συναγερμός Γκουτέρες

 Ουκρανία: Φόβοι για διεύρυνση του πολέμου με εμπλοκή της Δύσης- Σχέδια για ρωσική αντεπίθεση ενώ το Κίεβο βυθίζεται σε κρίση διαφθοράς- Συναγερμός Γκουτέρες

Εξαιρετικά απαισιόδοξος για την εξέλιξη του πολέμου εμφανίστηκε χθες ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Οι προοπτικές ειρήνευσης μειώνονται, ο κόσμος πηγαίνει με ανοιχτά μάτια προς γενικευμένο πόλεμο», είπε ο Α. Γκουτέρες.

Στο μεταξύ πληθαίνουν αναλύσεις και εκτιμήσεις ότι επίκειται μεγάλη ρωσική επίθεση στην επέτειο της εισβολής, 24 Φεβρουαρίου. Χθες, έγιναν δεκάδες ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο, στην περιοχή του Μπαχμούτ, στο Ντονμπάς, αλλά -υποστηρίζει το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο- είχαν περιορισμένα αποτελέσματα.

Παραμένει ασαφές πού και πότε η Μόσχα θα πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, αλλά ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, δήλωσε την Κυριακή ότι δεκάδες χιλιάδες νεοκινητοποιημένοι στρατιώτες έχουν αποσταλεί στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της κατεχόμενης Ουκρανίας. Είπε ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να σπάσει τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές πριν από την επέτειο της εισβολής της, στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κίεβο φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπο και με μια εσωτερική πολιτική κρίση, οι έρευνες για διαφθορά αγγίζουν τώρα τον υπουργό Άμυνας, Ρεζνικόφ, ο οποίος αναμένεται να αντικατασταθεί τις επόμενες μέρες.

Ο Ρέζνικοφ θα μεταφερθεί σε άλλη υπουργική θέση και θα αντικατασταθεί από τον Κίρυλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR, δήλωσε ο Ντέιβιντ Αραχαμία, ανώτερος βουλευτής και επικεφαλής του κοινοβουλευτικού μπλοκ Υπηρέτης του Λαού.

“Ο πόλεμος υπαγορεύει αλλαγές στην πολιτική προσωπικού”, δήλωσε ο Arakhamia στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο ανασχηματισμός του Ρεζνίκοφ θα είναι η μεγαλύτερη κυβερνητική αλλαγή σε μια σειρά από παραιτήσεις και απολύσεις μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς στα τέλη του περασμένου μήνα και τη δέσμευση του Ζελένσκι την Ουκρανία να πληροί τα δυτικά πρότυπα καθαρής διακυβέρνησης.

Ο Arakhamia είπε ότι οι υπηρεσίες «δυνάμεων» της Ουκρανίας – όπως το υπουργείο Άμυνας – δεν πρέπει να διοικούνται από πολιτικούς κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά από άτομα με υπόβαθρο στην άμυνα ή την ασφάλεια.

Ο συναγερμός Γκουτέρες

“Οι προοπτικές για ειρήνη συνεχίζουν να μειώνονται. Οι πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης και αιματοχυσίας συνεχίζουν να αυξάνονται”, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

“Φοβάμαι ότι ο κόσμος δεν υπνοβατεί προς έναν ευρύτερο πόλεμο. Φοβάμαι ότι το κάνει με τα μάτια ορθάνοιχτα.”

Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε σε άλλες απειλές για την ειρήνη, από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση μέχρι το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ, το Σαχέλ και την Αϊτή.

«Εάν κάθε χώρα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της βάσει του Χάρτη (ΟΗΕ), το δικαίωμα στην ειρήνη θα ήταν εγγυημένο», είπε,

Πρόσθεσε ότι είναι «ώρα να μεταμορφώσουμε την προσέγγισή μας για την ειρήνη, δεσμευόμενοι εκ νέου στον Χάρτη — βάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια πρώτα, με την πρόληψη στην καρδιά».

Σχετικά Άρθρα